Popotnik
15357 ogledov

Zanimiv izvir, ki ima tudi zdravilno moč

izvir Gospodična Žurnal24
V osrčju Gorjancev, nekje na pol poti iz Gabrja na Trdinov vrh leži svojevrsten zaklad.

Planotasto hribovje v jugovzhodni Sloveniji Gorjanci že od nekdaj velja za skrivnostno pogorje, ki naj bi bilo prežeto z mitologijo pravljičnih bitij. Le redkokatero področje v Sloveniji je obdano v tančico tolikih bajk in legend. Najbolj znano in obiskano dolenjsko pogorje, ki se nad Krško kotlino dviguje do Trdinovega vrha (1178 m), v sebi tako skriva marsikatero zanimivost

reka Krka Ideja za izlet Popotnik Prekrasen izvir "dolenjske lepotice" le pol ure iz Ljubljane

Ena izmed njih je čudežni izvir Gospodična, ki ima, kot pričajo številne bajke, pomlajevalno moč. Besede grajske gospode iz bližnjega Mehovskega gradu je na papir zlil priznani slovenski pisatelj in veliki ljubitelj Gorjancev ter podgorskih goric Janez Trdina.

Legenda pravi, da je postarana in hudo bolna gospa z gradu Mehovo, izginule utrdbe, ki jo so konec 12. stoletja pozidali Višnjegorski grofje za potrebe osvajanja Bele krajine, pila iz zdravilne studenčnice in se čudežno pomladila ter ozdravela. Pomlajena se je vrnila domov k presrečnemu gospodu. Grof in grofica sta se kmalu razveselila težko pričakovanega naraščaja, zaradi česar sta podgorskim kmetom pripravila tako nepozabno gostijo, da so nekateri še dandanes siti in pijani.

Mnogi pohodniki, ki še danes obiščejo izvir, ne morejo mimo, ne da bi pili vode. Po pripovedovanju in prepričanju "Podgurcov" voda iz izvira namreč prinaša večno mladost.

Tik nad izvirom je tudi planinski Dom Vinka Paderšiča, kjer se lahko okrepčamo. Od tam se nam odpre prelep razgled od zahoda proti severu. Na skrajnem zahodu vidimo Kočevski rog, po našem celotnem zornem kotu pa se med Krko in Savo razprostira Dolenjsko gričevje. Za njim se dviga Posavsko hribovje s Kumom, na obzorju kipijo Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Med Gorjanci in Dolenjskim gričevjem je obširno Krško polje, pod nami se razprostira Novo mesto s Trško goro. Na skrajnem severu je v bližini Tolsti vrh s cerkvijo. Dom, s katerim upravlja PD Krka Novo mesto, je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Družinski izlet na Gospodično je primeren tudi za manjše otroke. Pogorje je polno pripovedi in legend o nekdanjih časih, s katerimi lahko otroke lažje motiviramo med hojo.

Klevevž ne bo vas zeblo Popotnik Skriti kotički, kjer se lahko tudi pozimi kopate

Ali ima voda iz izvira Gospodična res nadnaravne moči ali ne, je najbolje, da preverite sami. Na Gorjancih je tudi meja s Hrvaško, Žumberačko gorje. Na tem območju so se pisale še druge zgodbe. Zagotovo ena pomembnejših o prihodu Uskokov in obrambo pred Turki.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
 • Avatar NickMason
  NickMason 12:09 24.februar 2024.

  Zdravilno moč ti da lepo dekle ,ki ima srce na mestu in se počutiš bolje in v obratni smeri tudi.Vse drugo je lari fari.

 • darefoks 09:20 24.februar 2024.

  laz svetovna

 • Avatar Antikrist4
  Antikrist4 08:30 24.februar 2024.

  Namesto da nekateri nasedate na pravljice o čudežni vodi, bi bilo bolj smiselno narediti analizo vode na prisotnost fekalij!