Popotnik
3903 ogledov

Zdravilna voda, ki so jo nosili celo grofu

Grofova voda Jože Munih
Tokrat za izlet predlagamo obisk Grofove vode, ki izvira v grapi potoka Sopotnica nad vasjo Gabrje.

"Ustno izročilo pravi, da so to vodo nosili tolminskemu grofu na grad na Kozlovem robu. Verjel je, da bo s pitjem te vode ostal vedno mlad," pojasnjujejo v Turizem dolina Soče. Grofova voda izvira v grapi potoka Sopotnica nad vasjo Gabrje, nekateri Grofovo vodo imenujejo tudi Grajski izvir ali izvir V zberi.

"Za Grofovo vodo, ki jo tudi sama redno obiskujem, lahko rečem, da je vsak dan kar nekaj obiskovalcev, ker je pot do tja tudi lepa sprehajalna pot," nam je zaupala Tjaša Bizjak iz Turizem Dolina Soče. Dodaja, da je med njimi veliko takih obiskovalcev, ki vodo vzamejo s sabo. Voda pa je brezplačna. 

Za dostop do izvira imate več možnosti, lahko se sprehodite po lepi pohodniški in označeni poti iz vasi Zatolmin. Pot je lahka, v eno smer boste potrebovali eno uro. 

Do izvira lahko pridete tudi iz krajev Dolje ali Gabrje, v obeh primerih je pot krajša, a prav tako lepa in lahka. Potrebovali boste približno pol ure v eno smer. 

Njena zdravilna moč sodi v sam vrh

Grofova voda sodi po ljudskem izročilu med zdravilne vode. Po radiestezijskih meritvah njena zdravilna moč sodi v sam svetovni vrh. Je čista, sveža, bogata z rudninami in energijsko pozitivno učinkuje na celotno telo. Izvira iz globin, priteka iz skale in nikoli ne presahne, tudi v najbolj sušnih obdobjih ne. 

Turizem Dolina Soče

Dodajajo, da ima voda stalno temperaturo, stalen pretok, barvo in okus: "Pitje te vode nas osvežuje, krepi in blagodejno vpliva na splošno počutje."

Nedaleč od izvira Grofove vode boste videli debel in vitalen gorski brest, ki je visok kar 39 metrov: "Voda iz izvira teče prav pod drevesom in ga bogati z energijo. Brest s svojo pozitivno energijo močno deluje na vseh sedem čaker."

anja.scuka@zurnal24.si 

Sorodne novice