Popotnik
2039 ogledov

Zibelka svetovne glasbe v objemu Julijskih Alp

Smučanje smuči smučar Pixabay
V občini, znani po istoimenskem smučišču, se skriva veliko več kot le bele strmine.

"Najlepše družinsko smučišče z lahkimi progami je Cerkno. Manj kot eno uro od Ljubljane," meni uporabnica foruma na spletnem portalu Over.Net. Priljubljeno smučišče pa ni edina odlična izletna točka, ki jo nudi občina na Severnem Primorskem.

Ajdovščina #TukajŽivim Popotnik V ta slovenski kraj se lahko spustite kar s padalom

Občina Cerkno, ki šteje skoraj 5000 prebivalcev ponuja veliko toliko več kot smučišče. "Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje," s temi besedami opisuje svoj kraj Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

Najdišče najstarejšega glasbila na svetu

Arheološko najdišče Divje babe govori o bogati zgodovini območja, saj so nedaleč od cerkljanskega naselja Reka našli več dragocenih ostankov iz obdobja ledenodobnega človeka, med drugim kamnito orodje, številne kosti jamskega medveda, najbolj znana najdba pa je zagotovo neandertalska piščal, stara 55.000 let. Piščal iz kosti je najstarejše najdeno glasbilo na svetu, zato si je najdišče Divje babe prislužilo tudi laskavi naziv "zibelke svetovne glasbe".

Ko torej obiščete Cerkno se nujno ustavite tudi na arheološkem najdišču. Samo piščal pa si lahko ogledate v Narodnem muzeju Slovenije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ElettRiTv (@elettrisonanti) on

Poleg dragocenih spominov iz preteklosti najdete v občini Cerkno tudi številne naravne znamenitosti, ki so vas bodo očarale. Oglejte si Sotesko Pasice, ki jo je ustvaril hudournik Čerinščica. Tu boste lahko videli številne tolmune, slapove in fosilne lonce. Sprehodite se po Zakojški in Kazarski grapi ter obiščite Ravensko jamo, ki je svetovno znana zaradi svojega bogatega argonitnega okrasja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Cerkno (@visitcerkno) on

Nova Gorica #TukajŽivim Popotnik V to slovensko mesto si pride "napolnit dušo"

Razvajajte se v edinih slovenskih termah v zavetju Julijskih Alp

"S tem smučiščem ne boste nič falili. So še posebej prijazni do otrok in družinami z otroki. Ves čas se kaj dogaja. Na voljo je na položnejših delih park, vlečna vrv in poseben vrtiljak, da se znebiš strahu pred vlečnico (sedežnico). Otroci imajo na voljo tudi varstvene prostore, kjer jih zabava varuška - rišejo, se igrajo.... Vse je komot dosegljivo. In zabavno."  Tako je smučišče Cerkno pohvalil eden od uporabnikov foruma na spletnem portalu Over.Net.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaburaška (@kaburaska) on

Od leta 2016 pa v Cerknem obiskovalce razvajajo tudi Terme Cerkno, edino termalno kopališče na Primorskem. Tako se lahko smučarji po aktivnem dnevu na smučišču spočijejo v termalni vodi, ki jo črpajo iz 2000 metrov globoke vrtine, savnah in solni sobi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Terme in smučišče Hotel Cerkno (@terme_in_smucisce_hotel_cerkno) on

Pridružite se vseslovenskemu projektu #TukajŽivim

S februarjem na portalu Žurnal24.si v sodelovanju s forumsko platformo Potovanja.Over.Net začenjamo z vseslovenskim projektom #TukajŽivim, kjer boste prebivalci sami povedali, zakaj je tako lepo živeti v vašem kraju in zakaj ga je vredno obiskati ter raziskati. V obširnem projektu lahko med drugim sledite in sodelujete na forumu Izleti po Sloveniji, na Popotniku Žurnala24 pa iščete nove ideje za izlete po naši čudoviti Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice