Popotnik
844 ogledov

Zimska aktivnost, ki je med Slovenci vedno bolj priljubljena

sani, sanke, otroške sani, sankanje Profimedias Fotografija je simbolična.
Ponudniki sankanja v Sloveniji opažajo porast zanimanja za omenjeno aktivnost. Preverite, kje se lahko spustite po belih strminah.

Kakšne so številke smučarjev v letošnji sezoni na slovenskih smučiščih, smo na Žurnalu24 že poročali. Tokrat pa nas je zanimalo, koliko ljudi zimski čas izkoristi za sankanje, ki je vedno bolj priljubljeno tudi med starejšimi.

Ponudniki sankanja v Sloveniji pravijo, da bo največ sankačev med zimskimi počitnicami, vsi tudi pravijo, da je mogoče opaziti trend porasta zanimanja.

"V letošnji sankaški sezoni nas je obiskalo že slabih 1400 sankačev, kar pomeni približno 500 sankačev mesečno. Sankanje, predvsem organizirano nočno sankanje, je v Sloveniji vedno bolj priljubljeno, kar se kaže tudi po vse večjem zanimanju za tovrstno aktivnost na snegu," je s številkami postregla Špela Janša iz RTC Krvavec.

Leon Keder, direktor smučarskega centra Velika planina, se njenemu mnenju pridružuje: "V primerjavi z enakim obdobjem lani letošnjo sezono beležimo več sankačev, kar tudi potrjuje, da je sankanje vse bolj priljubljena zimska aktivnost." Razlog za to vidi v finančnih pogojih, saj za sankanje ne potrebujemo posebne in drage opreme. Primerno je za vse; starost in izkušnje namreč niso merilo.

V Ageniji Julijana iz Kranjske Gore pa porasta niso zaznali: "Letos ze je po progi spustilo že 600 sankačev, kar je v primerjavi z lansko sezono glede na število sankaških dni približno enako."

Ne smemo pozabiti na varnost

Čeprav za uspešno sankanje ne potrebujemo veliko znanja in izkušenj, pa pri tem ne smemo pozabiti na varnost. Po besedah Špele Janša je za varno sankanje ključna "predvsem dobro urejena oziroma steptana in zaščitena proga ter varnostna razdalja med sankači". Tudi letos so bili primeri, kjer ta ni bila upoštevana. "V letošnji sezoni sta se zgodila dva trka, kjer pa ni prišlo do hujših poškodb. Glavni razlog je bila premajhna varnostna razdalja," je dejala.

Na Veliki planini do sedaj z večjimi nesrečami niso imeli opravka, to pripisujejo dejstvu, da je število sankačev na sankališču omejeno in so obvezne predhodne prijave. "Deli prog, ki bi lahko predstavljali nevarnost, so ustrezno zaščiteni z zaščitnimi mrežami in opozorilnimi znaki. Prav tako progo pred pričetkom sankanja preveri nadzornik, ki jo nato tudi ves čas spremlja," varnostne ukrepe predstavi Keder. In obenem svetuje družinam z manjšimi otroki, "da se prvo vožnjo otroci peljejo skupaj s starši, ki ocenijo, ali so otroci dovolj vešči, da se sami spustijo po progi." 

Sankanje v Bonnu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Tudi v Agenciji Julijana letos še niso zabeležili nobene nesreče, so pa opozorili, da je po navadi glavni razlog za nesrečo "precenjenje svojih sankaških sposobnosti". Dejali so še, da vsaka oseba, ki se udeleži sankanja prejme vse potrebne informacije, kako se sankati. In navedli navodilo, da morajo biti mlajši otroci na saneh skupaj s starši.

Da vse poteka, tako kot mora, sta na progah za sankanje ves čas prisotna nadzornik in reševalec. Seveda pa je na nas, da upoštevamo pravila varnega sankanja in imamo oblečeno zaščitno opremo. Sem sodijo čelada, zimska oblačila, dobra obutev, naglavna svetilka (če se sankamo ponoči) in rokavice. Prav tako je pomembno, da upoštevamo opozorilne znake na progi in se ne sankamo izven urejenega sankališča ter imamo dobre sani, ki so odzivne v zavojih.

sani, sanke, otroške sani, sankanje Pri sosedih Zdravje Med sankanjem umrla osemletnica

Če se želite izogniti gneči …

Večina sogovornikov porast zanimanja zazna med zimskimi počitnicami, ko sezona sankanja in tudi smučanja doseže vrhunec. V večini primerov se sezona sankanja začne z otvoritvijo smučarske sezone in traja do njenega konca. Pri tem so ponudniki sankanja odvisni tudi od vremena."Sezona se je pri nas začela dokaj pozno, saj vemo, da nam je narava letos namenila večjo količina snega šele v drugi polovici januarja. Po navadi sezono pričnemo že decembra ter traja do sredine marca," je težave z vremenom izrazil Keder. Vendar v isti sapi dodal: "Glede na količino zapadlega snega in vremenske razmere smo nad obiskom zadovoljni in upamo, da bo sezona še trajala, saj imamo v prihodnjih vikendih najavljenih kar nekaj zaključenih družb in posameznikov."

Na vprašanje, kdaj bi priporočil termin sankanja, je Keder odgovoril: "Najbolj pomembno je spremljati vremenske razmere ter na podlagi tega izbrati čas, kdaj se udeležiti sankanja." Največji obisk sicer beležijo ob petkih in sobotah, ko so imeli vsa nočna sankanja povsem zasedena.

Na Krvavcu so dejali, da nočno sankanje nudijo v petek in soboto med 16.30 in 19.00, v času počitnic pa vsak dan v enakem terminu.

Smučarji na Veliki planini Velika planina Popotnik Ena od možnosti tudi nočno sankanje

Kam na sankanje?

Spodaj navajamo seznam še nekaterih drugih sankališč po Sloveniji: 

1.) Stari vrh

Nočno sankanje ponujajo tudi na Starem vrhu, kjer vas čaka trikilometrska osvetljena sankaška proga. S hitro in ogrevano šestsedežnico se boste povzpeli na začetek sankališča, kjer vas čakajo sani. V manj kot dveh urah lahko naredite štiri spuste in presankate dvanajst kilometrov. 

2.) Pohorje

Proga PohorJET poteka po Snežnem stadionu, na start pa se povzpnete s sedežnico. Proga je razgibana in ponuja tako hitre spuste kot ostre zavoje, zato se lahko po njej otroci, mlajši od 7 let, spustijo le z odraslo osebo.

3.) Mangart

Mangart ima najvišjo visokogorsko cesto v Sloveniji in tudi višjo od 2.000 metrov. Sankanje tam je zato še posebej vznemirljivo. Začetek proge je na višini 1.450 metrov, konec pa na 1.280 metrih, pri čemer imate podnevi čudovit razgled na zimsko idilo zahodnih Julijskih Alp in Kaninskega pogorja. Zborno mesto je na odcepu ceste na Mangart, na vrh pa vas bodo popeljala terenska vozila.

4.) Podljubelj 

2,5-kilometra dolga proga je primerna za bolj izkušene sankače, saj je srednje zahtevna. Do nje lahko pridete peš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.