Projekti
30 ogledov

Ko december postane tarča nergačev

Če bi z odpovedjo ognjemetom rešili revščino, bi bili vsi za, tako pa je to le metanje peska v oči.

kolumnisti 17.04.08 Nina Ostrbenk, novinarka Zurnal 24; foto:Sasa Despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Da je decembrsko nakupovanje in obdarovanje naloga in ne užitek, meni večina. Sama sem med izjemami, ki ob tem uživajo. Najbolj, če mi uspe darila narediti sama in so zato unikatna. Tudi to je eden od trendov, ki narašča, pravijo sogovorniki, in rešitev za tiste, ki nimajo debelih denarnic. Dodajajo, da se ljudje kljub krizi ne želijo odpovedati praznovanju in si decembra le privoščijo penino in pršut, kar me veseli.

Tarča. Zdi se mi namreč, da je veseli december v zadnjih letih postal tarča nasprotnikov potrošništva in pobudnikov, naj se občine odpovedo ognjemetom in podobnemu ter ta denar namenijo socialno šibkim. Prvim odgovarjam, da če ne marajo jelk po trgovskih središčih, naj vanje ne hodijo ali pa vse preprosto ignorirajo. Saj jih nihče ne sili, da so del tega. Tudi sama ne maram valentinovega in podobnih “praznikov”, me pa ne moti, če je takrat okoli mene več vrtnic in čokolad. Drugim pobudnikom akcij za socialno šibke pa sporočam, da s tem, če v Ljubljani ne bo ognjemeta za tri tisoč evrov, ne bomo veliko naredili, ker gre za dosti kompleksnejši problem, ki ga je treba rešiti drugače. Ker če bi s tem, da se odpovemo ognjemetu, okrasitvi mest in stojnicam s kuhanim vinom, rešili revščino v Sloveniji, mislim, da ni nikogar, ki ne bi bil za. Zato naj vsak uživa v takem decembru, kot ga ima rad. In če želi kdo kaj narediti za sočloveka in ne samo tarnati, do kam je prišlo potrošništvo, ter po e-pošti deliti razne pobude, naj pomaga starejši sosedi nositi vrečke iz trgovine, pa naj se to sliši še tako obrabljeno.

Komentarjev 2
  • ocean 09:44 02.december 2013.

    Torej za decemberske praznike želim novinarki Nini kar največ zapravljanja v kičasto opremljenih nakupovalnih centrih, veliko užitkov pri poslušanju in gledanju pirotehničnih efektov ter obilico pršuto-mesnih užitkov, kajti morda se nam bo že naslednje leto pridružila na strani nergačev. In ...prikaži več prijazno jo bomo sprejeli med naše vrste... :)

  • ocean 09:30 02.december 2013.

    Ja prazniki se bližajo in privoščim prav vsem, da imajo kaj od tega. Na ta prispevek se oglašam, da bo gospa Nina imela vsak kak odziv in da ne bodo njeni šefi prekinili delovno sodelovanje, kot je to že doživelo ...prikaži več veliko njenih kolegov. In bog ne daj, da bi se morala potem pridružiti množici nergačev, ki si praznovanja žal ne morejo več privoščiti zaradi pomankanja v katerega so to množico potisnili ravno tisti, ki jih gospa Nina zagovarja. Pogled z druge strani blagostanja novinarka še ne more komentirati ker takih iskušenj še nima. Za ognjemete na kaki vasi in v majnih mestecih porabijo od 3.000 do 6.000 evrov. Menda je strošek za spuščanje pirotehnike nad Ljubljano doseže kar vrtoglavih 30.000 ali celo več evrov. Iz novinarkih sporočil sledi sporočilo vsem tako imenovanim nergačem, da naj si poiščejo svojo zabavo na nivoju svojega pomankanja, če si pač tega navideznega potrošniškega blišča ne morejo privoščit. Tako, da nje in ostalih ne bodo motili pri njihovem uživanju duhovne megle

Sorodne novice