Projekti
111 ogledov

Ohranite močne in prožne mišice

vadba Shutterstock
Telovadba naj bo del vašega življenjskega sloga, saj zavira staranje in izgubo mišične mase, obenem pa vpliva na ohranjanje možganske prožnosti.

Ne glede na starost ali zdravstveno stanje ni nikoli prepozno, da postanete telesno dejavni. Prednosti telesne vadbe so namreč neprecenljive: zmanjšuje nastanek in razvoj številnih kroničnih bolezni (srčnožilnih bolezni, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka), zavira propadanje funkcionalne telesne mase ter vpliva na zmanjšanje števila padcev in zlomov kosti. Nekatere študije kažejo tudi na zmanjšano nevarnost za razvoj demence in alzheimerjeve bolezni. Kar je dobro za telo, je namreč dobro tudi za možgane.

Vaje za mišično moč

Hoja je tudi za ljudi, ki prej niso bili nikoli telesno dejavni, odličen začetek. Začnite s polurnim sprehodom v lahnem tempu, ki ga boste iz dneva v dan pospeševali do hitre hoje.Pomembno pa je, da v program redne telesne dejavnosti, kot so tek, planinarjenje in kolesarjenje po lastnih sposobnostih, vključite tudi telovadne vaje za moč, ki pomagajo ohranjati mišično maso in izboljšati mišično aktivacijo. Že doma lahko dvakrat ali trikrat na teden izvajate po tri nize vaj, kot so sklece, počepi in kroženje z rokami s 15 ponovitvami. Višjo raven mišične aktivacije je mogoče doseči z vadbo z utežmi v fitnesu.

Hoja po stopnicah

Tudi če niste ljubitelji telesne dejavnosti, vztrajajte pri gibanju in kakršnemukoli telesnemu delu, ki vas bo ohranilo vitalne – lahko so to zgolj izbira stopnic namesto dvigala, delo na vrtu, hišna opravila, skrb za živahne vnuke ali hišnega ljubljenčka. Tudi če imate bolečine v hrbtu ali kolenih, naj ne bo to izgovor za mirovanje, saj se bodo bolečine sčasoma le stopnjevale, telesna gibljivost pa zmanjševala. Za ljudi, ki že imajo težave s sklepi in hrbtenico, so priporočljivi tudi plavanje in vaje v vodi. Prednost vode je tudi v tem, da je možnost poškodb zelo nizka, ker izključuje padce na trdo površino. 

Tudi kolagen pomaga

Pri krepitvi kosti in sklepov si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili z visoko vsebnostjo kolagena – eno izmed najpomembnejših beljakovin v našem telesu, ki daje tkivom obliko in zagotavlja njihovo prožnost. S staranjem se namreč zmanjšuje tudi količina kolagena v telesu, zaradi česar proces regeneracije ni več dovolj učinkovit, kar se kaže v oteženem gibanju.

Raznovrstna prehrana

Poleg redne telesne dejavnosti  je temelj kakovostnega staranja zdrava prehrana s čim več svežega sadja in zelenjave ter polnovrednih žit. In čeprav kolagena ni v hrani, obstajajo živila, ki spodbudijo njegovo obnovo. To so citrusi (zaradi vitamina C), temnozelena zelenjava, sadje rdeče in vijoličaste barve ter zeleni čaj (zaradi antioksidantov).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.