Slovenija
1190 ogledov

10 € za eno vrtnico ali 3,5 € za cel šop?

Vrtnica
1/7
Profimedias
Če nameravate za valentinovo podariti vrtnico, potem imate na razpolago pester cenovni razpon. Najdražje so točno določene barve, ena vas lahko stane tudi deset evrov.

"Ne morem verjeti, za vrtnice v teh dneh v cvetličarnah želijo med štiri do sedem evrov," nas je opozoril bralec. Izkazalo se je, da je cenovni razpon v dneh okoli praznika ljubezni valentinovo, ki letos sovpada s pustno soboto, lahko še precej višji.

Poklicali smo dve priznani ljubljanski cvetličarni. V prvi se cene gibljejo od 2,5 evra, za kar dobite kratko vrtnico, pa vse do 10 evrov, kolikor vam bodo naračunali za en cvet narave z 80 centimetrov dolgim pecljem. Prav dolžina peclja namreč odločilno vpliva na ceno.

"Da, rdeče so najdražje," so potrdili v drugi cvetličarni, kjer je cenovni razpon zelo podoben, le da je navzgor omejen pri devetih evrih.

Naleteli smo tudi na ceno za vrtnice v akciji v eni od diskontnih verig - tam bi za šopek 10 vrtnic (50 centimetrov dolžine, tudi v rdeči barvi) odšteli dobre tri evre in pol. A cvetličarji opozarjajo, da se v kvaliteti vrtnice iz diskonta ne morejo kosati z "dobro robo."  

Velik del proizvodnje za en dan v letu

V ZDA so izračunali, da bodo tamkajšnji prebivalci za rože na letošnje valentinovo porabili neverjetni dve milijardi dolarjev (1,75 milijarde evrov), od tega bo 60 odstotkov šlo za vrtnice, poroča Business Insider.

Po Reutersovi analizi pa pred valentinovim cene rož, predvsem vrtnic lahko v cvetličarnah poskočijo tudi za sto odstotkov in več. Na to vpliva več dejavnikov. Vrtnice, ki so namenjene za prodajo okoli valentinovega, namreč v nasadih umetno ohranjajo v hibernaciji, nato pa jih v nekem trenutku pripravijo, da iz popkov nastanejo cvetovi ravno pravi čas.

A ker se na en dan v letu skoncentrira tako masovna proizvodnja vrtnic, to seveda zelo podraži vzgojo, saj je med drugim potrebno rože pravočasno in v čim krajšem času ročno obrati, kar zahteva dodatno delovno silo, nato pa te velikanske količine razposlati po trgovinah širom sveta. Vse te stroške skupaj s tistimi iz cvetličarn se seveda na koncu prevalijo na pleča kupcev.

Diskonti si po drugi strani nižje cene vrtnic zagotovijo tudi z bolj zgodnjim nakupom, a to pomeni tudi, da rože 14. februarja morda na pogled in voh ne delujejo več tako, kot bi ljubljena oseba pričakovala.

Komentarjev 2
  • romy 21:03 14.februar 2015.

    hvala za rože,kar sami si jih naj kupijo. Jaz mojo drago večkrat na leto presenetim s cvetjem,saj se ljubezen potrjuje non stop. Umetni praznik-hvala

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:24 13.februar 2015.

    praznik trgovcev x-ti del. akcija!