Slovenija
16 ogledov

100 dni za Fištravcem

slovenija 15.05.13. obisk predsednice vlade v mb, andrej fistravec, foto: nino v Nino Verdnik
Prvih 100 dni na županskem stolčku. Fištravec opisal dosedanje dosežke in napovedal kar nekaj novih projektov, med njimi pogovore z investitorji, ki obljubljajo 300 novih delovnih mest.

"Sem župan mesta, ki mu je vseeno, ali je kdo levi ali desni. Jaz v osnovi nisem politik, jaz sem župan. Nisem neki 'teddy bear', s katerim se lahko vsak igra. To bodo kmalu spoznali, ko bom začel vleči poteze," je le nekaj izjav, ki jih je po prvih 100 dneh mandata podal župan Maribora Andrej Fištravec.
 
Za največji uspeh v teh dneh šteje, je najprej pojasnil, da je "vsak dan vesel, da je še živ", potem pa dodal, da je je še morda prezgodaj za takšne sodbe, da pa je zagotovo ponosen na svojo ekipo, ki dela 24 ur na dan.

Med uspehi tudi sporni radarji 

Konkretneje je Fištravec pojasnil, da so v tem času odpravili sistematizacijo, naredili nekatere spremembe v mestni upravi, odvzeli pooblastila in sprožili prerazporeditve, vzpostavili ekipo županstva ter pripravljajo rebalans proračuna in novo sistematizacijo. "Hobotnica ima obraze, to je struktura, ki ima širše dimenzije v mestu," je še pojasnil glede tega. Za uspeh si šteje še ugasnitev spornih radarjev ter prijavo Franca Kanglerja protikorupcijski komisiji.

Napovedal 300 novih delovnih mest

Glede gospodarstva poudarja, da se pogajajo s tujimi in domačimi investitorji in da bi lahko Maribor kmalu dobil 300 novih delovnih mest. Kaj konkretno in kje, pa ni želel izdati. "To bodo investitorji povedali sami, ko bo posel izpeljan," še dodaja.

Za uspeh si šteje tudi to, da je vzpostavil komunikacijo z Vlado RS. "Maribor se je v okolju vedel kot princeska na zrnu graha. Prvi obisk predsednice vlade Bratuškove je bil namenjen tudi temu, da je ugotovila, da tu ne živimo sami kalimeroti," pravi župan Maribora. Več poudarka bo v prihodnje dajal na vzpostavitvi komunikacije z gospodarskimi subjekti in univerzo. Obljubil pa je tudi odprtje 80 novih javnih del.

Dvakrat na mesec se srečuje z občani 

Ker želi ostati ljudski župan, je uvedel tudi mesečna dvakratna srečanja v živo z občani, na voljo pa so tudi dnevni termini za pogovore. "Naša ekipa se je srečala že z nekaterimi občani, ki jim je najtežje, in uspešno smo poiskali rešitve," še pravi župan.

Materialno je preskrbljen

Poudaril je tudi, da je materialno preskrbljen, da vozi več let star avto znamke Citroën, da ima kolo, ob nakupu vredno okoli 500 evrov, in star kajak ter da je solastnik stanovanja, ki je bilo ob nakupu vredno dobrih 130 tisoč evrov.

Komentarjev 5
  • Žvižgač 17:01 18.julij 2013.

    Mogoče, da ni tako lep, deluje pametno, ko molči. Takrat še Kanglerju odgovarja.

  • joc2013 16:52 18.julij 2013.

    Tok je dobrga naredu, da se štajercem kr med in mleko cedi. Ob 20000 nezaposlenih bo zrihtal službo za 300 mezdnih delavcev za mezdo po 600 eur.

  • sweetdogs 13:56 18.julij 2013.

    Ga je kdo vprašal, če res nujno potrebuje novi igrački iPhone in iPad za skupno 1350€? Kot da drugi telefoni in tablični računalniki za pol tega zneska nimajo dovolj funkcionalnosti??? In če se tako zapravlja za te igračke, kako se ...prikaži več šele potem pri večjih projektih.