Slovenija
41 ogledov

1,9 milijonska bodeča žica dobila tudi odprtine za prehode

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Bodeča žica, ki naj bi nas ščitila pred begunci, je poleg električnih pastirjev in drugih odvračal za živali dobila - zdaj, ko je stopnja tveganja po oceni vlade manjša – tudi odprtine za prehode.

Po več opozorilih in protestnih shodih, ki so opozarjali, na nesorazmernost ukrepa popolne obdanosti Slovenije z bodečo žico in nevarnosti, ki jo ta prinaša, bo vlada za zaščito živali vzpostavila več ukrepov, "ki gredo vzporedno s postavljanjem začasnih tehničnih ovir". Te naj bi živali zaščitile pred poškodbami in poginom zaradi ostrih rezil, ki so nameščena na žici.

Cena 137,5 kilometra postavljenih "tehničnih ovir" oziroma skupno 1,9 milijona evrov pa bo na račun vseh tehničnih odvračal tako še nekoliko višja. Na vladi nam na vprašanja, koliko bo dodatna postavitev električnih pastirjev in ostalih odvračal stala, niso želeli odgovoriti. Za zdaj pojasnjujejo le, da pri pripravi ukrepov za preprečevanje poškodb živali intenzivno sodelujejo z Lovsko zvezo Slovenije.

Električni pastirji, šumeči trakovi in prehodi

Na območju Kočevja in Bele Krajine naj bi že postavili kemična odvračalna sredstva. Dodali pa naj bi še električne pastirje, dodatne dopolnilne ograje za zaščito živali pred tehničnimi ovirami in tudi označevalne, šumeče varnostne trakove.

Ograja, kadaver | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Sodeč po pojasnili kabineta vlade Mira Cerarja, pa z Lovsko zvezo Slovenije načrtujejo, da bi – zdaj, ko je stopnja tveganja po oceni vlade manjša – naredili tudi prehode za živali. Te pa so na določenih delih (na območju PU Novo mesto – Dečina, Sodevci in Vučkovci – vsega skupaj 11), kjer je frekvenca prehodov živali največja že naredili.

Zaradi postavitve ograje na meji s Hrvaško pa je okoljska organizacija Alpe Adria Green kazensko ovadila vlado oziroma odgovorne osebe.

V obrazložitvi glede zaščite živali se sklicujejo na Svetovno deklaracijo o pravicah živali, Konvencijo o biološki raznovrstnosti ter Bersnko konvencijo za ogranitev prosto živečega rastlinstva in živalstva ter njunih naravnih življenjskih prostorov. Navajajo tudi več pravnih aktov, ki jih je morala s posročja varovanja narave in njenih bistnosti ob vstopu v Evropsko unijo sprejeti tudi Slovenija.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:31 22.december 2015.

    šele zdej so pomislil na to? jao jao... zakaj nobena naša vlada do zdej nikol ni znala razmišljat vsaj še en korak naprej???