Slovenija
32968 ogledov

Robert Golob na predlog Tine Gaber ukinja dela prost dan

Tina Gaber Robert Golob Profimedia Tina Gaber in Robert Golob.
V preteklosti se je že večkrat govorilo o ukinitvi kakšnega od praznikov, zdaj bo to postala realnost.

Slovenija je ena redkih držav, kjer je 2. maj dela prost dan. V večini držav Mednarodni praznik dela obeležujejo le na 1. maj, marsikje je to povsem običajen delovni dan.

Leta 2012 je takratna slovenska vlada pod vodstvom Janeza Janše ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikati temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je Državni zbor konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Poleg Slovenije v Evropi praznik dela dva dni obeležujejo še Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Ukrajina. Nobena država v Evropski uniji se ne poslužuje te prakse.

V luči vse bolj težkih razmer v gospodarstvu je zdaj tudi vlada Roberta Goloba posegla po podobnem ukrepu kot Janševa pred dvanajstimi leti. 2. maj namreč že letos ne bo več prost dan, smo uspeli izvedeti.

Predlog je bil, sicer brez pretiranega medijskega pompa, izglasovan na zadnji seji vlade, na predlog gospodarskega ministra Matjaža Hana.

Po naših neuradnih informacijah naj bi Goloba, ki naj bi sprva nasprotoval ukinitvi dela prostega dne, k podpori predlogu prepričala Tina Gaber. Slednja naj bi, na prigovarjanje njenih vplivnih prijateljev iz gospodarskih krogov, posredovala željo po ukinitvi dela prostega dne s ciljem razbremenitve delodajalcev.

Gre za 60 milijonov

Na statističnem uradu RS so ocenili, da bi ukinitev tudi 2. maja za bruto domači proizvod (BDP) pomenila padec v višini približno 0,1 odstotka, kar pomeni okrog 60 milijonov evrov.

To velja ob predpostavki, da so vsi ostali pogoji nespremenjeni in ne glede na to, kje v letu se tak dan nahaja.

Dopolnjeno: Informacija o ukinitvi prostega dne 2. maja je bila prvoaprilska šala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 43
  • Avatar Leon
    Leon 08:19 02.maj 2024.

    Vlada Janeza Janše ,ki je plesala eno poletje je bila polna idej kako uničiti Slovenijo in terorizirati državljane . Wikipedija (10. februar 2012–20. marec 2013) - predsednik Janez Janša

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:37 02.april 2024.

    Ne bi blo nč čudnega,če bi blo res

  • greg2 07:48 02.april 2024.

    Zanimivo,da o tem razpravljajo največji garači,ki imajo praznik 365 dni.Najbolje,da še delovnik spremenijo na 12ur.Naj bodo vzor ostalim pa sami fizično delajo vsaj par dni,saj več ne zdržijo pa rade volje sprejmem.Na hrbtu z dvignjenimi nogami je najlažje pametovat,mar ne nutrija.

Sorodne novice