Slovenija
7162 ogledov

Zmaga nekdanje novinarke v spopadu s predsednikom SDS Janezom Janšo

Mojca Šetinc Pašek Anže Petkovšek Mojca Šetinc Pašek
Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo vrhovnega sodišča, ki je pred tem razveljavilo na višjem sodišču dosojeno odškodnino Mojci Šetinc Pašek zaradi tvita Janeza Janše. Vrhovno sodišče naj ne bi dovolj upoštevalo "posebej žaljivega izražanja o novinarki".

Nekdanja novinarka, zdaj nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek je pritožbo zoper odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo na višjem sodišču dosojeno odškodnino zaradi tvita Janeza Janše, na ustavno sodišče vložila junija leta 2020. Pri tožbi je vztrajala, da je šlo v tvitu Janeza Janše za očitno žalitev ne samo nje kot novinarke, temveč tudi nje osebno.

Janša je Šetinc Paškovo, takrat je bila urednica na TV Slovenija in novinarko TV Slovenija Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki in med drugim zapisal, da na "neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce P. Š. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov." Dodal je še ključnik Zvodnik Milan.

Vrhovno sodišče leta 2020 zavrnilo zahtevek za odškodnino v višini 6000 evrov.
 

Ustavno sodišče: Ne gre za spontano izražanje pač pa pismo, ko je čas razmisliti

Ustavno sodišče je po skoraj štirih letih Mojci Šetinc Pašek pritrdilo in navedlo, da vrhovno sodišče ni ustrezno "ovrednotilo okoliščine, da je šlo za posebej žaljivo izražanje o novinarki". V odločitvi so navedli, a pri takratnem Janševem tvitu ni šlo za spontano izražanje, kot je izražanje v živo, na primer v neposredni politični razpravi pač pa gre za izražanje na družbenem omrežju X, pri katerem se pričakuje več razmisleka in skrbnosti pri izbiri in uporabi besed. "Tako vulgarno izražanje ne more uživati visoke stopnje varstva. To velja še posebej, ko gre za vplivnega politika in pomembnega mnenjskega voditelja, čigar izjave imajo večjo težo in s tem tudi sposobnost, da v večji meri prizadenejo ugled naslovnika izjave," so zapisali v utemeljitvi.

Odločitev je podprlo šest ustavnih sodnikov: Matej Accetto, Rajko Knez, Neža Kogovšek Šalamon, Rok Čeferin, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs. Trije so glasovali proti: Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli. Pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča je vložila tudi novinarka Eugenija Carl, ki odločitev ustavnega sodišča še pričakuje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 45
  • jezero 10:31 22.marec 2024.

    Je Janša na" protestnem" shodu kaj mahal s sodbo USTAVNEGA sodišča, da bi dokazoval, kako velik državnik je? Bog naj se ga usmili, Slovenci se ga bomo težko!

  • rogg 08:28 22.marec 2024.

    Za vsako, še tako bedno službo zahtevajo življenjepis, nekaznovanost in še in še! Politik je pa lahko vsak?

  • sandi76 18:57 21.marec 2024.

    Teslo bo vedno ostalo teslo, ne glede na to, na kakšnem položaju je !