Slovenija
37 ogledov

27 centov za sonce

Zvonko Černač Anže Petkovšek
Černač. Subvencije za manjše sončne elektrarne lahko da višje.

Ukrepi. “Razmišljamo, ali je prav, da imamo pri subvencijah sončnih elektrarn le dva razreda, ali pa bi jih uvedli pet,” je včeraj udeležencem poslovnega kosila v organizaciji Mreže idej med drugim povedal minister za infrastrukturo Zvone Černač. Država naj bi sistem preoblikovala tako, da bo gradnja manjših sončnih elektrarn donosnejša, ga je bilo razumeti.

Fotovoltaiki za

“Predlog težko komentiram, ker ga ne poznam. Smo pa tudi mi v okviru Združenja slovenske fotovoltaične industrije predlagali, naj se subvencije za elektriko, proizvedeno v sončnih elektrarnah, ne znižajo linearno, ampak naj se bolj znižajo velikim elektrarnam, manjšim pa naj se celo povečajo,” pravi Robert Otorepec iz družbe Sol Navitas. Vlada temu z uredbo, ki bo začela veljati 1. julija, ni sledila, toda popravki v tej smeri bi se očitno lahko zgodili še 
letos.

Združenje je izračunalo, da bi bile sončne elektrarne z do 20 kilovati (1. razred) enako donosne kot 500-kilovatne le, če bi lastnik za vsak kilovat elektrike, oddane v omrežje, dobil 27 centov. To je precej več, kot bodo subvencije po 1. juliju, ko se bodo znižale na 19,7 centa za kilovat. “Naslednji razred bi bile elektrarne z od 20 do 50 kilovati moči, v tretjega bi spadale elektrarne med 50 in 300, v četrtega med 300 in 1.000 kilovati in v petega tiste nad megavatom,” predlog pojasnjuje Otorepec. Zdaj je sončnih elektrarn z močjo do 20 kilovatov pri nas sicer tretjina, a proizvedejo le 4,65 odstotka vse sončne elektrike.

Pocenitev priklopa

Poleg tega so v združenju predlagali, naj se za manjše sončne elektrarne bistveno znižajo stroški priklopa. Ta od letos stane kar 1.300 evrov in ni odvisen od moči elektrarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.