Slovenija
20 ogledov

30 let od odkritja aidsa

Testiranje Aids Anže Petkovšek
Svetovni dan boja proti aidsu je letos usmerjen v razumevanje skupin z večjim tveganjem in nadgradnjo preventive. V 30 letih je po vsem svetu za to boleznijo umrlo okoli 30 milijonov ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1988 za svetovni dan boja proti aidsu razglasila 1. december. Prve primere bolezni so odkrili pred 30 leti.

V Sloveniji, kjer smo prve primere aidsa odkrili pred 25 leti, je do zdaj za to boleznijo umrlo 90 bolnikov. Slovenija sicer spada med države z nizkim deležem okuženih, vendar pa se je v zadnjih letih število novoodkritih okužb s HIV bistveno povečalo. Letos so odkrili že 49 novih okužb, po predvidevanjih strokovnjakov pa bo do konca leta številka poskočila na blizu 60. To je najvišje število novih okužb pri nas, vse od leta 1986, ko so zabeležili prve bolnike z aidsom tudi v Sloveniji.

Najbolj ranljiva in rizična skupina pri nas so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Po mnenju Janeza Tomažiča z infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana se okužba s HIV širi predvsem zato, ker je popustil strah pred umiranjem.

Prireditve, namenjene ozaveščanju

Različne zdravstvene pa tudi nevladne organizacije pripravljajo več dogodkov, ki vključujejo predvsem deljenje kondomov in ozaveščanje o tej bolezni, pa tudi okrogle mize, pogovore, predvajanje in filme na to temo.

Društvo DIH je pripravilo dva nova preventivna filma, ki spodbujata uporabo kondoma. Društvo študentov medicine Slovenije v okviru projekta Virus organizira zabavo, katere namen je tudi promocija uporabe kondomov. Na Prešernovem trgu v Ljubljani pa bodo dopoldne ustvarili človeško pentljo kot znak boja proti aidsu.

Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu so pripravili gradivo tudi v Skupnosti katoliške mladine. Njihov recept za učinkovito zaščito v boju proti aidsu in drugim prenosljivim spolnim boleznim je "zvestoba enemu partnerju oziroma zdržnost, pravilno vrednotenje človekove spolnosti v njeni celovitosti telesa in duha ter čistost kot podaritev samega sebe".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.