Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

HIV: število okužb narašča

aids
1/9
Žurnal24 main
Letos že 49 novih primerov okužb, do konca leta jih pričakujejo 60.

Letos do sredine novembra je bilo v Sloveniji odkritih 49 novih primerov okužbe z virusom HIV, kar je 19 več kot v istem obdobju lani. “Število okuženih s HIV v Sloveniji narašča, čeprav je še vedno okužena manj kot ena oseba na tisoč prebivalcev,” pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Več okužb med moškimi

Med na novo okuženimi je bilo letos 43 moških, od tega 33 takih, ki imajo spolne odnose z moškimi; ti že od leta 2003 prispevajo k povečanemu številu novih diagnoz okužbe s HIV. Letos pa je bil prijavljen drugi primer okužbe otroka. Rodil se je okuženi materi, ki prihaja iz države z visokim deležem okuženih s HIV.

Prepozne diagnoze

“Pri dobri polovici ljudi je bila diagnoza okužbe s HIV postavljena pozno, ko bi že morali prejemati protiretrovirusna zdravila,” opozarjajo na IVZ. Prepozno za pravočasno in uspešnejše zdravljenje je bila letos diagnoza postavljena pri 26, sočasno z diagnozo aidsa pa pri 13 ljudeh. Eden od teh bolnikov je letos umrl.
“Bolniki se pogosto slabo počutijo, imajo drisko, lahko se pojavijo rdečkasti izpuščaji, tudi majhne ranice na koži, v ustih ali zadnjiku. V od dveh do štirih tednih večina težav izgine. Okuženi je lahko celo nadaljnjih nekaj let popolnoma brez težav,” pravi Janez Tomažič z infekcijske klinike v Ljubljani.

Okuženih je še več

Podatki o prijavljenih novih diagnozah okužbe s HIV podcenjujejo dejansko stanje glede razširjenosti virusa HIV pri nas. Število ljudi, ki se testirajo, se sicer počasi povečuje, vendar je glede na druge evropske države še vedno nizko. Z zgodnjim odkritjem okužbe in zdravljenjem se imunski sistem obnovi; zadovoljivo delovanje imunskega sistema se tako lahko dolgoročno ohranja.

Previdnost in kondomi

Okužba lahko nastane pri nezaščitenih spolnih odnosih, prejetju okužene krvi, uporabi onesnaženih igel ali drugih instrumentov. Prav tako se lahko okuži otrok pred ali med porodom ali ob dojenju, če je mati okužena.“Pred aidsom se lahko ljudje zavarujejo tako, da imajo varne spolne odnose, pri nestalnih partnerjih pa je najpriporočljivejša uporaba kondoma. Ljudje, ki si injicirajo prepovedane droge, naj pazijo, da vedno uporabijo čist pribor. Previdnost je potrebna tudi, če bi si radi prebodli uhlje ali druge dele telesa, pri tetoviranju ali akupunkturi, saj morajo biti instrumenti sterilizirani,” poudarja Tomažič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.