Slovenija
25422 ogledov

50 evrov za otroka vsem, ki so upravičeni do otroškega dodatka

Otroci in covid Epa
Tudi dijaki in študentje po novem upravičeni do dodatka.

Vlada je na sinočnji dopisni seji sprejela več amandmajev k Zakonu o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19. Tako bodo upravičenci do otroškega dodatka prejeli enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov na otroka. Dodatek bodo prejeli tisti, ki so bili upravičeni do otroškega dodatka v novembru 2020.

Dodatek za nego otroka v času trajanja epidemije se bo povečal na 100 evrov. Do enkratnega solidarnostnega dodatka za novorojence pa so upravičeni starši za otroka, rojenega od vključno 1. januarja 2020 do eno leto po koncu epidemije.

Predlog že sedmega interventnega zakona, ki jih vlada pripravlja v odzivu na epidemijo covida-19, danes obravnava odbor DZ za finance. Zakon predvodeva izplačilo enkratnih solidarnostnih dodatkov za nekatere skupine prebivalstva: upokojence, študente, družine in zaposlene s plačami do dvakratnika minimalne plače.

Tudi dijakom in študentom dodatek za neposredno delo s covid bolniki

Po novem so do dodatka za neposredno delo s COVID-19 bolniki upravičeni tudi dijaki in študenti in sicer v višini 30 odstotkov urne postavke osnovnega plačila.

Dijaškim domovom bo stroške krila vlada

Dijaškim domovom, ki od 1. junija 2020 izvajajo storitve v omejenem obsegu zaradi izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja okužb s COVID-19 in teh storitev uporabnikom ne zaračunavajo, bodo stroški tekočega delovanja do 31. marca 2021 kriti iz proračuna.  

Frizerski saloni spet odprti

Sicer pa je vlada z odlokom danes spet odprla tržnice s hrano,  trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter storitve frizerskih salonov. Ta odlok velja do vključno 4. januarja 2021.

Tako je s cerkvami 

Vlada je v soboto izdala tudi Odlok o spremembi Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. S predlogom odloka se podaljšuje veljavnost Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji.

"Glede na razglašeno epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 in trenutno epidemiološko situacijo v državi vlada ocenjuje, da je treba podaljšati omejitve iz navedenega odloka do 5. januarja 2021," so pojasnili.  Veljavna pravila, ki jih je za obiskovanje verskih obredov izdala vlada in so začela veljati 19. decembra so podobna tistim za obiskovanje trgovin ali knjižnic.
V zaprtih prostorih je na 30 kvadratnih metrih lahko le ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, morajo ohranjati razdaljo 1,5 metra. Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, je lahko v njem en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva. Cerkve je treba redno prezračevati, obvezno je nošenje zaščitnih mask, upoštevanje razdalje in razkuževanje rok.

Slovenska škofovska konferenca je na tej podlagi za vernike izdala še podrobnejša navodila. Ta določajo, da mora biti vsaka druga klop v cerkvi prosta. Med mašo je prepovedano petje. Pred mašo in po njej v cerkvi niso dovoljena zbiranja. Zunaj cerkva ne sme biti združevanja ljudi. Spovedovanje je dovoljeno, če je med duhovnikom in vernikom zagotovljena predpisana razdalja.

Tako je z galerijami in muzeji

Vlada je izdala tudi Odlok o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. "Podaljšuje se veljavnost Odloka o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Glede na razglašeno epidemijo nalezljive bolezni COVID-19 in trenutno epidemiološko situacijo v državi vlada ocenjuje, da je treba podaljšati ukrepe iz navedenega odloka do 5. januarja 2021," opisujejo. 

Kot izjema od prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev neposredno končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, in sicer v muzejih in galerijah, se dodaja statistična regija Primorsko-notranjska, saj to upravičuje število okuženih v zadevni statistični regiji. Tako se lahko muzeji in galerije odprejo tudi tu. 

Kje je obvezno nošenje mask

Vlada podaljšuje veljavnost Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 do 8. januarja 2021. Gre za odlok, ki določa obvezno nošenje mask ter obvezno razkuževanje rok z razkužilom ob vstopu v zaprt javni prostor.

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Uporaba zaščitne maske je obvezna tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 2 metra, in v osebnih vozilih.

Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva. Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Uporaba zaščitne maske ni obvezna za: otroke do dopolnjenega 6. leta starosti ter tudi za osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 3 metre.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Razkužila mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.

Kaj bo s šolo?

Ena od prioritet pri sproščanju ukrepov je šolstvo, posebej za prvo triado in otroke s posebnimi potrebami, "je pa danes prezgodaj za odgovor, ali bo povratek v šolo možen 4. januarja ali ne," je komentiral premier Janez Janša. Napovedal je, da bo vlada o tem odločala sredi prihodnjega tedna. Ponovil je, da bodo pa pred začetkom poskušali zagotoviti hitro testiranje zaposlenih in da bo potrebna skupna zaveza vseh, od vodstev šol do sindikatov, da bodo ravnali tako, da bodo širjenje okužb čim bolj zamejili.

 

Komentarjev 15
  • Avatar praufo
    praufo 17:05 28.december 2020.

    jest ne vem, al tale jajo in nejegovi pajdaši sploh kdaj spijo, a majo kakšno deljo frej, za svoje otročičke ... no jajo ma že velike ... ampak res je tole znak ene velike panike, paranoje, ne vem , a ...prikaži več kdo koga nekaj preganja, to je preganjavica in velik strah ... nehejto s to psihozo in odprite živlenje, ki ga folk potrebuje, ne pa da samo grozite in prodajate strah ... kdor bo škripnu pa bo, pač , sej po hojsu je itak vsak mrlič zarad korone ... kdaj bo konec te psihoze

  • Avatar praufo
    praufo 16:49 28.december 2020.

    folk nosi maske zunaj , na sprehodu, imajo hud tembo folk, pa očitno jim paše da vdihavajo svoj smard ... nova agenda je auspuh potegn do fergazarja .... res odlično in še bolj zdravo ... kako lepo je vladati v ...prikaži več deželi ovčk, rabiš enga kužga, pa vse klapa ... to da bi pa ovčke dobile pamet, je pa možno samo v risanki bacek jon, ... tako britnih ovčk kot so v tem izdelku, jao, tega pri nas ni ... res, na veliko žalost

  • Avatar praufo
    praufo 15:33 28.december 2020.

    če bi takle članek brali kakšnih par let nazaj, bi rekli ... nemogoče ... no dons je pa mogoče ... mogoče je iz fašizma narediti še večje pritiske ... pa nikjer vojakov, pa nič takega , razen cel kup samomorov ...prikaži več (korona) in cel kup domačih tragedij (spet korona) ... to je načrtno iztreblanje naroda ... je pa tko, če narod ne bo delal, ne davkov in še kaj ... vsa javna birokracija in delavci bodo tenko piskal ... ne vem kaj si ta oblast predstavlja ... a so res tako programirani od teh zarotnikov .