Slovenija
38294 ogledov

6000 evrov na mesec za ležanje v postelji. Prijave odprte!

Institut Jožef Stefan Facebook Institut Jožef Stefan.
Institut Jožef Stefan bo izvedel raziskavo. Iščejo primerne kandidate.

V naslednjih tednih bodo na Institutu Jožef Stefan (IJS) v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) izvedli zanimivo raziskavo, ki jo pristojne ustanove že izvajajo v Nemčiji in Franciji. 

Za potrebe raziskave iščejo moške, stare med 18 in 45 let. Njihova telesna teža ne sme presegati 95 kilogramov, biti morajo v dobrem zdravstvenem stanju.

Vključeni v raziskavo, ki bo potekala med septembrom in decembrom letos, bodo morali 60 dni mirovati v postelji in se podvreči fiziološkim preiskavam.

V zameno za svoj čas bodo sodelujoči dobili plačilo v višini 12.000 evrov bruto. Prijave so možne na elektronskem naslovu brave@ijs.si.

Nadgradnja projektov iz Nemčije in Francije

Raziskava ima naslov Učinek vibracijske vadbe med hipoksično neaktivnostjo. Njen glavni cilj je primerjava in ovrednotenje različnih vadbenih strategij za življenje v vesoljskih plovilih, s čimer bi lahko preprečili izgubo mišične in kostne mase ter spremembe v srčno-žilnem sistemu astronavtov. Rezultati raziskav bodo v pomoč tudi pri reševanju zdravstvenih vprašanj na Zemlji, so nam pojasnili na IJS.

Tovrstne poskuse izvaja od leta 2001, do danes jih je izvedel že štirinajstkrat. Tokratni namen raziskave je spremljati in ovrednotiti z vadbo simulirano zemeljsko težnost v siceršnji vesoljski breztežnosti.

Trije laboratoriji po Evropi že več let raziskujejo ta problem. V Nemčiji (DLR) so pred dvema letoma končali raziskavo, kjer so bili preiskovanci izpostavljeni umetni težnosti, kar pomeni, da so se vrteli na centrifugi pol ure na dan, vendar želenih učinkov raziskovalci niso potrdili. 

Trenutno teče poskus v Franciji (Inštitut Medes), kjer medtem, ko so na centrifugi, preiskovanci tudi kolesarijo. Rezultati še niso znani, saj se bo poskus končal šele julija. 

V Laboratoriju za vesoljsko fiziologijo IJS v Planici pa imajo slovenski raziskovalci dodatno nalogo, da s centrifugiranjem ustvarijo zemeljsko težnost, tej pa dodajo še vibracijsko vadbo, ki stimulira mišice in kosti, preiskovanci pa ob tem izvajajo še počepe.

Odločali bodo zdravniki

"Sliši se enostavno, ampak ni, ker je iz vseh spoznanj treba šele razviti vadbeno strategijo, ki bi bila uporabna v vesolju," je dejal vodja projekta Igor Mekjavić

"Naše preiskovance bomo razvrstili v tri skupine, ena skupina bo samo ležala, druga skupina bo vadila na centrifugi, tretja skupina pa bo vadila brez umetne težnosti, enako kot na centrifugi, vendar leže in na napravi, ki smo jo razvili v Sloveniji prav za ta namen. Projekt vodi Evropska vesoljska agencija, protokol naše raziskave je enak protokolu v Franciji in v Nemčiji, tako da bomo lahko primerjali rezultate treh inštitutov o učinkih različnih vadbenih strategij," je dodal.

"Tokrat iščemo le moške, zdrave moške od 18 do 45 let, glede njihovega zdravstvenega stanja pa bodo odločali zdravniki. Vključitveni in izključitveni dejavniki so že znani in jih je določila strokovna komisija pri ESA, tako da bodo preiskovanci podobni v vseh treh laboratorijih," je pojasnil Mekjavić.

Vsem zainteresiranim bo raziskava predstavljena večkrat in zelo natančno. Tisti, ki bodo izbrani, bodo prišli v Planico dva tedna pred začetkom raziskave, tam bodo živeli in v teh dveh tednih sodelovali pri različnih poskusih, da raziskovalci spoznajo delovanje njihovih mišic in srčno-žilnega sistema. Raziskava, ki bo vključevala neaktivnost v kombinaciji s hipoksijo, bo trajala 60 dni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • darefoks 21:05 30.maj 2023.

    ni vredn niti 500 000 evrov ne, lezanje je skodljivo za cloveka, mi smo narejeni za gibanje

  • Pišmevuh 19:36 30.maj 2023.

    Ne ljubi se mi vstat.

  • miro8 15:11 30.maj 2023.

    Pa sej tolk je dobivala tud Mišika...