Slovenija
51 ogledov

80.000 uporabnikov kartic izviselo

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Svet Banke Slovenije je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Družba mora blizu 80 tisoč imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot v tujini.

"Potrjujemo, da smo odločbo Banke Slovenije (BS) prejeli. Vzrok za odvzem licence je, da Diners Club ni zmogel pravočasno izpolniti posebne zahteve BS, saj je bila izpolnitev le-te odvisna od prejema kupnine ob prodaji podjetja Diners Club Italija in njegove podružnice Dinit. O poteku končevanja transakcije smo BS sproti obveščali, prav tako je dobila ustrezna zagotovila o izvedbi in dokončanju transakcije od vseh pogodbenih strani,“ so razložili pri Diners Clubu Slovenija in dodali, da je bil ključni pogoj za izvedbo omenjene transakcije vpis prenosa lastništva podjetja Dinit v koprski register, kar pa se je zgodilo šele včeraj. "Omenjena transakcija še ni dokončana – je pa v zadnji sklepni fazi – zato, ker je mednarodna in zaradi tega vezana na izpolnitev zahtev različnih nadzornih organov, delujočih znotraj različnih jurisdikcij. Ustaljena praksa v poslovnem svetu je, da zaključevanje takih mednarodnih transakcij poteka več mesecev.“
 
Diners Club Slovenija je še poudaril, da je "edina slovenska finančna institucija, ki je v zadnjem obdobju prejela takšno odločbo, in to kljub temu, da izpolnjujemo kapitalske zahteve. Po uradnem in javno objavljenem seznamu Banke Slovenije je v Sloveniji deset finančnih institucij  - bank – ki kapitalskih zahtev ne izpolnjujejo."
Obenem tudi obljubljajo, da bo družba sprejela vse potrebne ukrepe, da bo s podpisom pogodbe z imetnikom ustrezne licence čim prej zagotovila normalno poslovanje uporabnikov kartic v prehodnem obdobju. Prav tako bo Diners Club Slovenije uporabil vsa pravna sredstva  za čim prejšnjo razrešitev neprijetnega nastalega položaja.

Diners zamuja pri poravnavanju obveznosti

Diners Club Slovenija zamuja pri poravnavanju obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, so naknadno sporočili z Banke Slovenije. Ta je družbi zato že odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev, plačilni promet z Dinersovimi karticami pa je prenehal danes.

To pomeni, da se mora s tem dnem imetnikom, ki so plačilno kartico pridobili pri družbi Diners Club Slovenija, onemogočiti nadaljnjo uporabo teh kartic za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod, so sporočili iz Banke Slovenije. Kot so sporčili naknadno, Diners Club Slovenija ni izvedel naloženih ukrepov v skladu z odredbo, ki so jo izdali. "Banka Slovenije je že pred časom družbi izdala odredbo, ki je bila usmerjena v omejitev dejavnosti družbe, ki niso povezane z opravljanjem plačilnih storitev, z namenom odprave kršitev pogodbenih obveznosti v odnosu do uporabnikov plačilnih storitev," so poudarili.

Prav tako je na plačilnih mestih prepovedano sprejemanje plačilnih kartic Diners Club, ki jih je izdala ta družba ali katerikoli drug izdajatelj plačilnih kartic Diners Club, tudi izven Slovenije.

Odvzem dovoljenja pa ne vpliva na pravice in obveznosti v zvezi z izvršenimi plačilnimi transakcijami, še pojasnjujejo v centralni banki. Terjatve in obveznosti iz naslova plačilnih transakcij, ki so jih imetniki plačilnih kartic opravili s plačilnimi karticami Diners Club, namreč ostanejo v veljavi in se izpolnijo v skladu s pogodbami.

Vrnili bodo članarino

So pa iz Dinersa medtem sporočili: "Članarino bomo vrnili in sicer proporcionalno za čas, ko uporabniki kartice niso mogli uporabljati," je pojasnila Brina Černetič, svetovalka uprave Diners Slovenija. Če je bila člananarina za kartico 22 evrov in plačevanje z njo ne bo možno en teden, to pomeni vračilo 42 centov.

"Ne upoštevajte nasveta ZPS"

Ob tem so želeli opozoriti še na napačno trditev, ki jo je na svoji spletni strani objavila Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Ti namreč članom svetujejo, da naj odpovejo prihodnja plačila, tako da prekličejo direktne obremenitve in trajnike, ter naj zaenkrat ne plačujejo položnic za poravnavo obveznosti na naslov Dinersa.

"To priporočilo je zavajajoče in ni v skladu z odločbo, ki jo je izdala Banka Slovenije. Izdana odločba v nobenem delu ne vpliva na obstoječe pogodbene obveznosti imetnikov kartic Diners Club. Še posebej moramo opozoriti, da izdana odločba nikakor ne daje podlage, da imetniki kartic Diners Club ne bi bili zavezani k plačilu vseh obstoječih obveznosti, ki izhajajo iz potrošnje z Diners Club karticami, ki je bila izvedena do današnjega dne. Neplačilo obveznosti namreč ne glede na odločbo Banke Slovenije pomeni kršitev pogodbenih obveznosti s strani imetnikov kartic Diners Club," je še razložila Černetičeva in dodala: "Upoštevanje takšnega priporočila ZPS bi bilo za imetnike škodljivo, saj bi jim bila družba Diners Club Slovenija skladno z zakonom v primeru neplačevanja obveznosti dolžna zaračunati zakonske zamudne obresti oziroma iti v izterjavo, kar bi jim povzročilo samo dodatne stroške."

Diners Club Slovenija je v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Tomaž Lovše. Družba je bila ustanovljena leta 1993, po podatkih z njenih spletnih strani pa je razvidno, da ima v Sloveniji blizu 80 tisoč aktivnih članov. S kartico Diners Club je moč plačevati na več kot 21 tisoč prodajnih mestih v Sloveniji in na več kot 15 milijonov prodajnih mest po vsem svetu.

Komentarjev 23
  • Oxxo 08:26 18.maj 2013.

    @ŠemefukyPrimitivizen in zaplankanost kar vreta iz tebe. To ti škoduje. COOL DOWN.Ne vem, zakaj se razuburjaš okrog kartice, ki je niti ne uporabljaš? V moji denarnici ni črna ampak Unicef Diners kartica - taka, ki jo ima ...prikaži veča velika večina povsem preprostih ljudi. Verjetno se tudi ti poleti voziš v ohlajenem vozilu s klimo? Čas gre naprej... Če bi rad ostala nekje zadaj = vozi se v Yugecu; pa verjamem, da tega ne bi storil in boš ob nakupu prešteval koliko air bagov ima avto...

  • mrki 22:28 17.maj 2013.

    mam občiutek da je Kranjc na svojem odhodu hotel pokazat ko je "GAZDA" !! Zanimljivo pa je da odrugih igralcev na tem bančnem področju pa ni zahteval enake ustreznosti !? Po moje čisto NAGAJANJE !!

  • Šemefuky 21:58 17.maj 2013.

    Ja debilček sem eden izmed sinčkov, od očka ki je takim kot ti mamico... debilček na obroke čez mesec samo tisti, kiso nesposobni in čakajo, očke, mamice ali državo, pljuni v roke in ne boš rabil obrokov in pujsa falota, ...prikaži več ki je dnar pokradu, ali misliš, da je iz prihrankov po Ameriki dnar gonil. Ma goni se u 3PM na obroke.