Slovenija
232 ogledov

9000 evrov za vpis v imenik odvetnikov

odvetnik Shutterstock
Odvetniška zbornica Slovenije je vpisnino v imenik odvetnikov iz dosedanjih nekaj manj kot 2.500 evrov zvišala na 9.000 evrov oziroma za 260 odstotkov. Ministrstvo zahteva pojasnila.

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije, na kateri je sodelovalo 63 odvetnikov od 1679, je namreč izglasovala bistveno povišanje vpisnine v odvetniški imenik, kar je pogoj za opravljanje tega poklica. Ob všteti vpisnini za pripravništvo in odvetniško kandidaturo je vpisnina doslej znašala 2500 evrov, po novem pa bo kar 9000.

"Odvetniška zbornica nas ni obvestila ne o povišanju vpisnine ne o razlogih za tako visoko povišanje, zato pričakujemo, da bodo to storili zdaj. Morebitna neprepričljivost argumentov Odvetniške zbornice Slovenije bo ministrsttvu za pravosodje, kot zastopniku javnega interesa in skrbniku vseh pravosodnih gradnikov, narekovala premislek in pripravi ustreznih zakonodajnih sprememb," sporočajo z ministrstva, ki ga vodi Goran Klemenčič.

Stojan Zdolšek bi vpisnino zvišal na 12tisoč evrov

Kot je za STA pojasnil predsednik zbornice Roman Završek, je povišanje vpisnine na 3000 evrov predlagal upravni odbor zbornice. Vpisnino, ki ni bila povišana od leta 2003, je bilo potrebno uskladiti z inflacijo. Nato so nekateri odvetniki predlagali zvišanje vpisnine na pet, sedem, devet in 12 tisoč evrov. Največje povišanje je predlagal odvetnik Stojan Zdolšek.

"9000 evrov pa ja ni težko plačati"

Nato so se uskladili  za glasovanje o predlogu za 9000 evrov visoko vpisnino, za katerega naj bi po neuradnih podatkih glasovalo okoli 50 od 63 prisotnih odvetnikov, češ da taka vpisnina ne predstavlja zneska, ki ga pravnik z nekajletno prakso ne bi mogel zbrati.

Odvetniški kandidati s tisoč evrov plače

Odvetniški kandidati po neuradnih informacijah prejemajo med  med 800 in 1100 evrov plače. Znani ljubljanski odvetnik Miha Kozinc in nekdanji predsednik iodvetniške zbornice bi zato tiste, ki so podprli predlog, vprašal, ali so sami imeli toliko denarja, ko so začenjali svojo odvetniško pot. Mlad odvetnik ima veliko stroškov, urediti si mora pisarno, sočasno pa se najbrž spopada še s stanovanjskim vprašanjem, je dejal za STA.

Kozinčeva odvetniška pisarna je svojim kandidatom doslej sama plačevala vpisnino, a ta znesek je previsok, je priznal. Zato meni, da bi morala zbornica sklicati izredno skupščino in predlagati nov sklep.

Ministrstvo predlaga odvetniški izpit

Na ministrstvu pravijo, da je samostojnost in avtonomnost združenja odvetnikov nujen pogoj za neodvisnost odvetništva. Vendar pa je članstvo v zbornici za odvetnike, ki opravljajo odvetniški poklic, obvezno, kar zbornici zagotavlja monopol poleg tega pa zbornica nosilka javnih pooblastil, zaradi česar ima njena avtonomija omejitve, ki jih narekuje javni interes. 

"Na ministrstvu menimo, da bi tovrsten finančni ukrep v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela lahko preprečeval mladim pravnikom dostop do odvetniškega poklica. Kakovost odvetniškega poklica pa je primerneje zagotavljati z vsebinsko zaostritvijo vstopnih pogojev (Npr. odvetniški izpit) in dosednejšim izvajanjem nadzornih pristojnosti," pravijo na ministrstvu.

Grobelnik: Gre za elitizem

Odvetnik Boris Grobelnik meni, da je v odvetništvu preveč ljudi in da je to treba rešiti, a ne tako, da se omejuje svobodno izbiro poklica in se zapira vrata mladim. Grobelnik meni, da bi se vprašanje lahko reševalo že pri številu vpisnih mest na študij prava - nekoč je ta program nudila ena fakulteta, danes kar tri. Delovanje v odvetništvu bi se lahko urejalo tudi na podlagi izkušenj, meni, denimo tako, da bi odvetnik prvih pet let zagovarjal le zadeve v pristojnosti okrajnega sodišča. "Zdaj gre namreč za elitizem," je ocenil Grobelnik, saj bodo v odvetništvo lahko vstopali le otroci bogatejših staršev.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 7
  • primoz.g 22:47 25.april 2016.

    sej je OK, pač ne revežev v imeniku, jest bi poveči za 700&% pa kdo prnese denar da bi se vpisal, takoj lisice na roke.

  • izRODEk 22:27 25.april 2016.

    Mafijci pod okriljem SMC, SD in takih lobijev... nikogar se ne bojijo. Oni so tisti, katerih se bojijo drugi. Šele, ko bo počilo na njihovih domovih, se bodo usrali in se ustavili, nič prej. SF/SN!

  • dragec 19:59 25.april 2016.

    Samo JJ in bagra od brigadirja Krkanjca si privoščita drage odvetnike