Slovenija
38 ogledov

Abolicija črnih gradenj

Franc Kramar Špela Mohorič
Bohinjski župan Franc Kramar predlaga abolicijo na črno zgrajenih nepremičnin pred letom 1991.

"Vlada ne priznava, da je bila uredba sprejeta protizakonito," se je na pismo ministrstva za infrastrukturo in prostor odzval župan Občine Bohinj Franc Kramar.

Gre za uredbo o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka v Občini Bohinj, ki je bila sprejeta leta 2002.

"Občino pa v celoti ignorirajo!"

Ministrstvo ocenjuje, da se uredba in s tem urejanje črnih gradenj realizira premalo, Kramar pa bo nasprotno v imenu občine podal presojo ustavnosti.

Te so bile na ustavno sodišče sicer že vložene in tudi zavrnjene, saj posamezniki pred pobudo na ustavno sodišče niso izkoristili vseh drugih pravnih možnosti.

Kramar meni, da bo tokrat drugače in da bo sodišče o uredbi dejansko presojalo, saj bo presojo sprožila občina. Uredbi očita neustavnost, saj med njenim sprejemanjem, kot trdi, ni bilo opravljene javne razgrnitve in upoštevanih pripomb nanjo.

"Dajali smo prijave za črne gradnje, ki ne spadajo v okolje, pa še vse stojijo, na inšpektoratu pa so upoštevali samo prijave, ki jih je podal zavod Triglavski narodni park. Občino pa v celoti ignorirajo," zatrjuje Kramar.

Inšpektoratu očita, da se ukvarja z objekti, ki so stari več desetletij, z novejšimi, zgrajenimi po letu 1994, ko je nastala Občina Bohinj, pa ne.

Izstop iz TNP?

Po njegovem mnenju bi moral biti sprejet nov zakon o črnih gradnjah, v katerem bi se predpisala abolicija za gradnje pred letom 1991 in z njo odškodnina državi zanje, v njem pa bi bilo predvideno tudi hitrejše ukrepanje ob novih nezakonitih posegih v okolje. Prepričan je, da bi bila taka rešitev dobra za bohinjske planine in gospodarstvo v občini.

Odzval se je tudi na očitke ministrstva, da rešuje svoj zasebni problem. Šlo naj bi za lokal, ki ga ima v najemu njegova družina. Zatrdil je, da to ne drži, saj objekt ima uporabno dovoljenje in ni črna gradnja. Da bi zaščitili Bohinjsko jezero, pa so sami zgradili tudi kanalizacijo, poudarja.

K vsemu skupaj je dodal še, da na občini zaradi slabega sodelovanja s Triglavskim narodnim parkom razmišljajo celo o tem, da bi sprožili postopke za izstop iz njega.

Komentarjev 6
  • Žurnalček 11:11 25.oktober 2012.

    Slej ko prej bo nastala situacija , ko bodo porušili vsem , ki so gradili v NP brez začetnih dovoljenj, pa čeprav so jih potem uspeli legalizirati.

  • dragec 08:54 08.avgust 2012.

    Ruši...ha..ha..ruši..ha...haha...ruši...haha...

  • graff 08:36 08.avgust 2012.

    Ne ignoirajo sam Bohincev, nekaj podobnega se je dogajalo tudi v Kranjski Gori v primeru gostišča Jasna, kjer so mimo veljavnih občinskih aktov dovolili gradnjo apartmajev ali pa vikend v varovanem območju gorskega parka Špik v Gozd Martuljku.Da, ...prikaži več da, da, denar je sveta vladar in tega se zavedajo upravne enote, gradbene inšpekcije, MOP , žal je temu zlu, podleglo tudi pravosodje.