Slovenija
19 ogledov

Adria je rešena

Adria Airways Žurnal24 main
Upravni odbor Adrie Airways je danes ugotovil, da je družba izpolnila vse ukrepe v skladu s sporazumom o finančnem in poslovnem prestrukturiranju. Kolektivne pogodbe ni podpisalo Združenje kabinskega osebja.

Novo podjetniško kolektivno pogodbo, ki je pogoj za uspešno dokapitalizacijo, so podpisali vsi sindikati, razen Združenja kabinskega osebja letalskih posadk Slovenije, so sporočili iz družbe.

Eden od pogojev za izvedbo dokapitalizacije je sklenitev nove podjetniške kolektivne pogodbe med družbo in sindikati. Ta je v skladu z zakonom o kolektivnih pogodbah veljavna za vse zaposlene v družbi ne glede na članstvo v posameznem sindikatu. "S tem je zaključena finančna sanacija družbe in postavljeni temelji za nadaljevanje poslovne in kadrovske sanacije," so zapisali.

Piloti: "Pogodbe so bile vsiljene"

Izvršni direktor Adrie Airways Robert Vuga je zadovoljen z uspešno zaključeno dokapitalizacijo, vendar pa obžaluje, da kolektivne pogodbe niso podpisali vsi sindikati.

Iz sindikata prometnih pilotov Slovenije, ki je poleg nove podjetniške kolektivne pogodbe danes podpisalo tudi novo kolektivno pogodbo o plačah in pogojih dela pilotov v Adrii Airways, pa so  sporočili, "da kljub dolgotrajnim pogajanjem te kolektivne pogodbe niso bile dejansko dokončno usklajene, ampak vsiljene ob sočasnem pritisku bank, vlade in vodstva družbe, ter njihovem prelaganju odgovornosti za obstanek podjetja na zaposlene, predvsem na letalsko osebje".

Z bankami dogovor že v petek

Adria Airways je v torek z bankami upnicami, Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb RS in večinsko lastnico, državno Posebno družbo za podjetniško svetovanje, že uskladila besedilo sporazuma o poslovnem in finančnem prestrukturiranju družbe, v sredo pa so dosegli tudi dogovor z največjima domačima dobaviteljema - Aerodromom Ljubljana in Petrolom.






Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 13:54 30.september 2011.

    Ker vsi govorijo o eni kolektivni pogodbi je to laž velikega tandema Vuge in Boštjančiča!Podpisane so tri pogodbe in sicer:s šoferjis kelnarcamiin ostalo rajoIn spet je Adria tam,kjer je bila,una kabinska kasta jo bo kradla in ...prikaži več se preseravala,dokler firma ne crkne.Ostala Raja ma pa tko sposobne sindikaliste,da je vseeno če grejo za sindikalne zaupnike v Zimbabwe,saj takih tu ne rabjo!