Slovenija
16339 ogledov

Agencija za okolje razglasila rdeči alarm

Neurje Arso
Agencija za okolje je za celotno Slovenijo prižgala rdeče opozorilo, to je najvišje opozorilo zaradi nevarnega vremena.

"Močan nevihtni sistem je zajel zahodno Slovenijo in se še krepi. Nevihtni sistem spremljajo predvsem zelo močni sunki vetra in krajevno lahko tudi toča. Pomika se zelo hitro," se glasi opozorilo.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek, so še dodali.

Rdeče opozorilo pomeni, da so vremenske razmere lahko zelo nevarne in so možni zelo burni meteorološki pojavi.

Opozorilo je bilo sprva izdano le za zahodno in osrednjo Slovenijo, a so ga nekaj minut pred 15. uro izdali za celotno državo. V veljavi je do 16., na severovzhodu države pa do 17. ure. 

 | Avtor: Arso Arso

"Na širšem območju je možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe," se glasijo navodila ob izdanem rdečem opozorilu. 

Rdeče opozorilo pomeni, da so možne močnejše nevihte. "Verjetna so številna močna neurja s točo, močnejšim pišem vetra in udari strel. Toča lahko lokalno uniči posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne silovite poplave. Zelo verjetne so poplave meteorne vode. Udari strel lahko zanetijo požare. Veter lahko ruva drevesa in odkriva strehe," se glasi pojasnilo o tem, kaj pomeni rdeči alarm. 

"Med nevihto se ne odpravljajte na pot, če ni nujno potrebno. Počakajte na varnem mestu, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne izpostavljajte se, ko pada toča, zrna vas lahko poškodujejo. Ne parkirajte pod drevesi," svetujejo na agenciji za okolje. 

Gibanje neviht lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Več o gibanju neviht ter v katerih krajih bo najhuje, lahko preberete tukaj.

Bralec iz Kamnika sporoča, da so brez elektrike in da je pihal izjemno močan veter, razkrilo naj bi tudi streho tovarne Eta Kamnik, kamniška obvoznica pa je zaprta.

Nevihta Kamnik, zapora ceste | Avtor: Bralec Bralec
Sodeč po spletni strani Elektra Ljubljana je ob treh brez elektrike približno 22 tisoč odjemalcev, večina severno od Domžal. 

 | Avtor: Elektro Ljubljana Elektro Ljubljana

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 15:17 19.julij 2023.

    Jehovci bodo kmalu spet začeli zbijati čolne po vzpetinah, hehehe.

  • lojs 14:51 19.julij 2023.

    nato nas je najprej zgoraj dol , zdej pa še počez ... plačajte al vas pa uničimo, to je šele začetek ... čeprav nekateri mislijo, da je vse to naravno ... je my ass