Slovenija
5418 ogledov

Agencija za varstvo konkurence nad Renault

Renault clio Saša Despot
Agencija za varstvo konkurence je napovedala, da je uvedla postopek ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja podjetja Renault, ki naj bi neodvisnim serviserjem njihovih vozil oteževal in onemogočal dostop do tehničnih informacij. Vse, ki imajo informacije, pozivajo, da jim pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev.

Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence je minuli teden uvedla postopek zoper Renault Nissan Slovenija, saj je po navedbah agencije izkazana verjetnost, da podjetje Renault zlorablja prevladujoč položaj na trgu zagotavljanja tehničnih informacij in tehničnih izobraževanj serviserjem vozil znamke Renault v Sloveniji in na znatnem delu notranjega trga Evropske unije.

S tem ko neodvisnim serviserjem vozil znamke Renault otežuje in onemogoča dostop do tehničnih informacij in tehničnih izobraževanj vozil znamke Renault, podjetje po navedbah agencije neodvisne serviserje v primerjavi s pooblaščenimi serviserji postavlja v konkurenčno slabši položaj ter tako uporablja neenake pogoje za primerljive posle z drugimi sopogodbeniki, kar predstavlja zlorabo prevladujočega položaja. Prav tehnične informacije so po prepričanjih agencije nujne za kakovostno izvajanje storitev popravil in vzdrževanja vozil znamke Renault ter posledično za konkuriranje na trgu zagotavljanja storitev popravil in vzdrževanja vozil. 

"Sama uvedba postopka zoper podjetje ne prejudicira izida samega postopka," so v sporočilu javnosti sicer zapisali na agenciji, kjer pozivajo vse, ki imajo o tem informacije, da jim pošljejo podatke, ki bi lahko bili pomembni za odločitev.

Na Renault Nissan Slovenija so na vprašanja Žurnala24 pojasnili, da so s postopkom Agencije za varstvo konkurence seznanjeni in z agencijo konstruktivno sodelujejo: "Zaradi spoštovanja interesov Agencije za varstvo konkurence in omogočanja, da bi celoten postopek lahko izpeljali korektno, te zadeve do njenega zaključka žal ne moremo komentirati.”

Komentarjev 1
Sorodne novice