Slovenija
8 ogledov

Ahmadinedžad napadel ZDA in Izrael

Ahmadinedžad je ZDA in zvezo Nato obtožil agresivne vojne v Iraku in Afganistanu Žurnal24 main
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v torek v govoru na 63. zasedanju Generalne skupščine ZN kritiziral ZDA in Izrael ter napovedal bližanje konca "ameriškega imperija".
 
 

Sionistični režim je na poti propada in zanj ni več poti s smetišča, ki ga je ustvaril sam in njegovi privrženci.

Mahmud Ahmadinedžad

 
Kot je dejal iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, poskušajo "nasilne države", kar naj bi bile ZDA in nekaj njihovih evropskih zaveznic, zatreti miroljubni jedrski program Irana. ZDA in zvezo Nato je obtožil agresivne vojne v Iraku in Afganistanu, ki naj bi se začele zato, ker so voditelji hoteli zmagati na domačih volitvah in osvojiti naftne vire. Sicer pa naj bi se bližal konec "ameriškega imperija", pri čemer je predsednik menil, da bodo morali njegovi naslednji voditelji vmešavanje omejiti na lastne meje. Ahmadinedžad je v svojem slogu napadel tudi Izrael, ki mu je prav tako napovedal propad.

Pred, med in po govoru iranskega predsednika so na posebej določenem mestu pred Palačo narodov potekale demonstracije proti Iranu, skupaj z demonstracijami verske organizacije Falungong proti Kitajski.

Na sedežu ZN so se zvrstili številni govori pred Generalno skupščino, prav tako množica bilateralnih srečanj, medtem ko je Varnostni svet razpravljal o tem, da bi bilo potrebno mediaciji za reševanje spopadov nameniti večji poudarek. Precej medijske pozornosti je uživala republikanska podpredsedniška kandidatka Sarah Palin, ki se je v torek srečala s prvim tujim voditeljem, to je afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Palinovi se v New Yorku pridružil tudi republikanski predsedniški kandidat John McCain, s katerim se bosta srečala z gruzijskim predsednikom Mihailom Sakašvilijem ter ukrajinskim predsednikom Viktorjem Juščenkom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.