Slovenija
154 ogledov

Akcija Zamenjaj in prihrani se izteka, višji računi za 12 tisoč gospodinjstev

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Odjemalce elektrike presenetili višji računi, saj se akcijske cene iztekajo.

"Januarski račun za elektriko je pet evrov višji od decembrskega," je opazil bralec, ki se je konec leta 2014 pridružil akciji Zamenjaj in prihrani, skupinskemu nakupu elektrike in plina, ki ga je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije. 

Njegov račun je bil za december 77 evrov, za januar pa 82 evrov. Ker se je akcija iztekla, mu je Gen-I januarja elektriko obračunal po rednem ceniku, ki pa je občutno višji. 

Graf elektrika | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Ko je pobrskal po svojem poštnem predalu, je ugotovil, da ga je Gen-I o izteku akcije obvestil že konec novembra, a ker so mu v sporočilu obljubili še naprej ugodne cene, se vanj ni poglabljal. 

Ugodnejša akcije se je ravno iztekla

Trenutno Gen-I ponuja Zeleno elektriko, ki je cenejša od rednega cenika, k akciji je mogoče pristopiti do konca marca, gre pa za elektriko izključno iz obnovljivih virov. Pred dnevi pa se je iztekla še ena akcija Poceni elektrika – Zima 2016, v kateri je bila cena celo ugodnejša kot v akciji ZPS. Ali bodo kmalu ponudili podobno ugodno akcijo, v Gen-I niso povedali. 

Graf elektrika | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Račun se bo zvišal za več kot 12 tisoč odjemalcev

V akciji Zamenjaj in prihrani je dobavitelja elektrike in plina zamenjalo več kot 12 tisoč gospodinjstev, v ZPS pa pravijo, da so vse o izteku akcije obvestili po elektronski pošti, se je pa pri uporabnikih gmaila v nekaterih primerih pojavil v zavihku Promocije, kjer so na naslovniki spregledali. Večini se akcijske cene iztečejo januarja ali februarja. 

Na vprašanje, zakaj se niso odločili za novo akcijo skupinskega nakupa pa v ZPS neposredno niso odgovorili. "Na ZPS aktivno spremljamo dogajanje na trgu. V danem trenutku smo se odločili za pregled ponudb in to objavili na www.zps.si v začetku leta 2016 ter osvežen pregled še dvakrat v februarju," so odgovorili. 

Najcenejša Elektro prodaja EU

V njihovem pregledu je pri enotni tarifi je najcenejši ponudnik Elektro prodaja EU, kjer pa paket Novi najceneje vključuje vezavo do konca leta. Cena za malega porabnika s 3 kW moči in 146 kilovatnimi urami mesečne porabe bi bila 22,19 evra, kar je ceneje od akcije Zelena elektrika, ki jo ponuja Gen-I, a vključuje enoletno vezavo. 

Med cenejšimi je še paket Udobni pri E3 (22,57 evra na mesec) in paket Novi na plusi 01/2016 (23,38 evra na mesec), ki je namenjen le novim odjemalcem, vključuje enoletno vezavo, Energija Plus pa zaračuna tudi 81,74 centa manipulativnih stroškov na mesec 

Tudi pri dvotarifnem merjenju sta najcenejša Elektro prodaja EU in Energija Plus, oba v zgoraj omenjenih paketih z enoletno vezavo. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • erikkk 17:37 17.marec 2016.

    Tko se to dela pr nas:in sedaj se te ljudi lahko odira veselo naprej

  • izRODEk 08:39 23.februar 2016.

    Kaj naj pa jaz naredim: najemodajalec mi noče podpisati obrazca za spremembo distributerja električne energije in tako sem primoran ostati pri istem. Nič ne morem. Tudi moči glavne varovalke ne morem spremeniti, čeprav je ta 2X močnejša od moje max. ...prikaži več hkratne porabe kadarkoli.Zrušiti to državo do temeljev! Ljudska sodišča po slovenskih ulicah in trgih! S seboj prinesiti štrike, da bodo vsi ti uradniki bingljali iz kandelabrov. Naj se malo osušijo od napajanja z našo krvjo.SF/SN!

  • abfall 07:38 23.februar 2016.

    Dejstvo je, da ko se enkrat spraviš v dirko za cenejšimi ponudbami moraš biti skoz na preži. Preden se izteče akcija (pravilom eno leto) moraš že imeti pripravljeno analizo, h kateri akciji boš tokrat pristopil. Če akcijam ne slediš redno, ...prikaži več tvoj začetni prihranek hitro skopni s tem, kot te dobavitelj po izteku akcije oskrbuje po najdražjem ceniku. Tega se veliko odjemalcev ob pristopu k akciji ni zavedalo. Profit, na vaš račun, pa ima ravno tisti, ki ste ga ob pristopu k akciji tako opevali.Evo, še eno dejstvo, ki vam ga krojilci vaše usode ne bodo nikoli zaupali.