Slovenija
24335 ogledov

Ali lahko potrjeno okuženi delajo? Da.

Testiranje za covid-19 v Kranju
1/2
Profimedia
V tem in v naslednjem tednu se pričakuje ogromno število okužb in karanten. Osebe, ki so v karanteni, lahko delo opravljajo od doma, če narava dela to omogoča. Ali lahko enako delajo tudi okuženi? Izolacija je namreč neke vrste bolniška, med bolniško pa se delati ne sme.

"Zavarovana oseba, četudi je okužena s COVID-19, lahko opravlja delo od doma, če ga je glede na zdravstveno stanje zmožna opravljati. V tem primeru je upravičena do izplačila plače in ne nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja," so nam pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Doslej je bilo potrjenih že skoraj 500 tisoč okužb s koronavirusom, ki povzroča covid-19.

"Izolacija je razlog začasne zadržanosti od dela, ki se opredeli takrat, ko je pri zavarovancu potrebna osamitev zaradi bolezni, katere širjenje je potrebno preprečiti. Izolacija traja toliko časa, kolikor je zavarovanec kužen – tj. lahko prenaša bolezen. V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do nadomestila v višini 90 odstotkov od osnove, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme ZZZS," pojasnjujejo na spletnih straneh ZZZS.

Če bolnik tudi po preteku izolacije ni zmožen za delo, se mu bolniški stalež odobri zaradi razloga bolezen, saj razloga za izolacijo ni več.

Po trenutno razpoložljivih podatkih je bilo za razlog izolacija za leto 2021 izplačanih v breme ZZZS za 714.119 dni nadomestil v skupni višini 57.018.425 evrov. Povprečna višina nadomestila na dan znaša 83,20 evra.

ZZZS

V izolaciji zaradi "Poškodbe pri delu"

Če pride do okužbe z novim koronavirusom na delovnem mestu in nato zavarovanec zboli za COVID-19, je razlog začasne nezmožnosti za delo "04 - Poškodba pri delu", saj gre za posledico "nesrečnega naključja ali višje sile med opravljanjem dela".

Delodajalec mora na obrazcu prijaviti poškodbo pri delu ali izdati pisno izjavo, da je prišlo do okužbe na delovnem mestu, delavec pa v tem primeru dobi stoodstotno bolniško, ki pa jo mora plačati delodajalec (do vključno 31. delovnega dne), zato nad tem najbrž niso preveč navdušeni.

Če je za covidom-19 zbolel otrok, je starš lahko upravičen do nege, pediater potrebo po negi presodi na podlagi starosti otroka. V primeru karantene pa ne gre za nego, saj je otrok zdrav, v tem primeru je starš odsoten zaradi višje sile, nadomestilo delodajalcu povrne država.

Pozor, izdaja bolniškega lista ni avtomatična

Na ZZZS poudarjajo, da mora zavarovanec sam poskrbeti, da njihov osebni zdravnik (pravočasno) izda elektronski bolniški list.

"Če zavarovanec pravočasno ne kontaktira svojega osebnega zdravnika zaradi izdaje bolniškega lista, ga osebni zdravnik sam od sebe ne bo izdal in zato delodajalcu ne bo dosegljiv prek informacijskega sistema SPOT, zato tudi ne bo mogoč obračun nadomestila plače s strani delodajalca," opozarja ZZZS. 

"Zavarovancem svetujemo, da takoj ob zaključku bolniškega staleža oziroma nekaj dni pred koncem meseca, če bolniški stalež traja še v prihodnjem mesecu, pokličejo svojega osebnega zdravnika in ga zaprosijo za izdajo elektronskega bolniškega lista," so še zapisali v pojasnilih, ki jih lahko najdete na njihovih spletnih straneh.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Jeanette_Jenkins 13:33 13.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar lopov
    lopov 15:52 11.januar 2022.

    DELO OD DOMA OKUŽENI pa če ga ne kuha vročina lahko pa tudi bedesta verzija lahko dela od doma pa valda nebo sedel pred firmo pod vedrim nebom .... Drugo okuženi v zdravstvu lahko dela naprej ni karatene pa še ...prikaži več pa še okužbo lahko raznaša DOVOLJENO ... karatenski doma ne sme v trgovino po osnovna živila ... prepovedano ... (test lažno pozitiven ) KARATENA (in zdrav si v karateni ... OBUP TOTALNI PA LOGIKA PA STROKA BANANA

  • bljitva 15:18 11.januar 2022.

    Jankovic je pa zelo hitro izginil z naslovnice...Janša bi bil gor 2 dni...