Slovenija
7254 ogledov

Anketa: V primeru volitev bi opozicija prehitela koalicijo

Janez Janša Epa
Največjo javnomnenjsko podporo ima še vedno največja koalicijska stranka SDS, LMŠ pa se je po dveh mesecih uspelo vrniti na drugo mesto, je pokazala anketa Mediane za časnik Delo. Bi pa koalicijske stranke skupaj dobile manjšo podporo od opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice. Nadaljuje se tudi trend zniževanja ocene dela vlade in DZ.

LMŠ-podpora poskočila, SDS še vedno prepričljivo v vodstvu

Vodilna SDS ima po podatkih ankete tako 18,7-odstotno podporo, drugouvrščena LMŠ pa 10,4-odstotno podporo, kar sta dobri dve odstotni točki več kot pretekli mesec.

Stranka SD se je tokrat z 9,3-odstotno podporo znašla na tretjem mestu. Četrtouvrščena Levica (s 7,9-odstotno podporo) in petouvrščena NSi (s 4,9-odstotno podporo) imata 1,7 odstotne točke boljši izid kot septembra, stranki SAB (z 2,9-odstotno podporo) in DeSUS (z 2,8-odstotno podporo) pa imata obe za 0,2 odstotni točki manj podpore. SMC podpira 0,7 odstotka vprašanih.

V primeru volitev bi opozicija prehitela koalicijo

Anketa pa je pokazala tudi, da bi v primeru volitev opozicija prehitela koalicijo. Za članice vlade - SDS, NSi, SMC in DeSUS - bi namreč glasovalo 27,1 odstotka vprašanih, opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica, ki so se prejšnji teden poenotile v poskusu oblikovanja alternativne vlade, pa bi podprlo 30,5 odstotka vprašanih. Kar 22,5 odstotka sodelujočih je sicer ostalo neopredeljenih, več kot desetina pa ne bi obkrožila nobene od strank.

Po podatkih ankete se nadaljuje tudi trend zniževanja ocene dela vlade in državnega zbora. Srednja ocena dela vlade je bila 2,63, septembra 2,68. srednja ocena dela DZ pa je bila oktobra 2,50, septembra pa 2,63.

Najbolj priljubljen še vedno Pahor

Na lestvici priljubljenosti politikov tudi tokrat brez sprememb - prvo mesto ohranja predsednik republike Borut Pahor, drugo zdravstveni minister Tomaž Gantar, na tretjem mestu pa ostaja tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Inštitut Mediane je anketo izvedel za uredništvo Dela med 1. in 8. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 712 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Matej Tonin Slovenija Janša zavihal nos, Tonin rušiteljem vlade ne bi rekel ne

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 13
 • bogdan76 06:46 13.oktober 2020.

  Zmaga za SD 99.9 JUGOSLOVENIJA ,kakšni kekci delajo ankete Murgle in Fužine.

 • ginko 00:02 13.oktober 2020.

  Iz pokradenih in opranih miljard ni težko starim udbašem in njihovem vzgojenem podmladku plačati izvedbo anket, ki predstavljajo mokre sanje štaba starih udbašev.

 • Avatar Leon
  Leon 20:16 12.oktober 2020.

  https://www.norakrava.si/nedeljska-samorefleksija-drzavljani-se-mnozicno-opravicujejo-premieru/

Sorodne novice