Slovenija
8892 ogledov

Arso podal to opozorilo glede hitenja

Pomlad Profimedia
Nekatere, ki sos prehitevali že prej, lahko močno skrbi, pravijo na Arsu.

Agencija za okolje svari glede prehitevanja s setvijo. V objavi na svoji spletni strani pojasnjujejo, da so temperature tal močno odvisne od nihanja temperature zraka, nanje pa vpliva tudi tip tal, vlažnost tal, lega, rastlinski pokrov, spreminjajo pa se tudi z globino talnega profila. Vso zimo so bila tla toplejša od dolgoletnega povprečja.

Povprečne temperature tal v setveni globini so bile v marcu na Primorskem med 9 in 10 stopinjami Celzija ter med 7 in 8 stopinjami drugod po državi. Ob prehodih hladnih zračnih mas ob koncu marca in v začetku aprila pa so se kmetijska tla v setveni globini precej ohladila, ponoči pod 5 stopinj, čez dan pa so se ogrela le do okoli 10 stopinj.

Nevarnost, da seme strohni

"Če smo, prezgodaj navdušeni nad visokimi temperaturami v marcu, že sejali, nas sedaj lahko skrbi, kdaj bo seme vzkalilo," izpotavljajo na Arsu in nadaljujejo, da ima vsaka rastlina oziroma njeno seme za kalitev in vznik svoje toplotne zahteve. Od njih je odvisno kako hitro bomo po setvi lahko ugledali mlade vznikle rastlinice. Številne »naše« zelenjadnice teoretično kalijo tudi pri razmeroma nizki temperaturi tal, a v takem primeru potrebujejo veliko časa za vznik, zato je nevarnost, da bo seme strohnelo velika.

V zadnjih dneh so tla spet nekoliko toplejša, temperature v setveni globini pa se gibljejo med 12 in 15 stopinjami (20 na Primorskem) podnevi, ponoči se še vedno ohladijo pod 5 stopinj (10 na Primorskem). V prihodnjem tednu ponovno pričakujemo ohladitev, zato s setvijo ne hitimo. Sadike, ki smo jih že posadili, pa ob kritičnih razmerah prekrijmo, da jih bomo obvarovali pred škodljivim vplivom mraza.

Aprilsko vreme Prognoza Slovenija Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca aprila

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Stelliosa
    Stelliosa 00:59 11.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com