Slovenija
42953 ogledov

Arso poroča o redkem vremenskem pojavu

Oblaki Profimedia
Vremenoslovci o pojavu, ki se zelo redko razvije nad Sredozemskim morjem in potuje proti notranjosti.

"Nad Sredozemskim morjem, natančneje nad Jonskim morjem, se je začel razvijati dokaj redek vremenski sistem, ki mu pravimo medikan. Beseda medikan je skovana iz besed Mediteran in hurikan. Gre za majhen subtropski ciklon, ki ima nekatere značilnosti tropskega ciklona, torej tropskega viharja ali orkana," poročajo vremeoslovci na Agenciji RS za okolje. 

Nacionalni observatorij za opazovanje Zemlje in vesolja v Atenah je tokratni pojav poimenovala Ianos. Središče ciklona naj bi danes doseglo zahodno obalo Grčije. Ob prihodu na kopno bo Ianos oslabel in se pomaknil južneje. Vzdolž grške obale in nekaterih otokov bodo poleg zelo močnega vetra največja nevarnost obilne padavine. Grška meteorološka služba je za velik del države izdala rdečo stopnjo ogroženosti za obilne padavine, močne nevihte in ob obali tudi za veter. 

Medikan | Avtor: Arso Arso

Kako bo pri nas? 

Za naše kraje vremenoslovci na Arsu danes napovedujejo postopno zjasnitev. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem okoli 27 stopinj.

Tudi jutri bo pretežno jasno, dnevne temperature bodo do 24 stopinj, na Primorskem ob šibki burji do 27. Podobno lepo vreme bo tudi v nedeljo in ponedeljek, jutra bodo sveža. 

Od 21. do 26. septembra; od torka padavine

Naši kraji bodo sprva v območju visokega zračnega tlaka, ki bo v drugi polovici prihodnjega tedna postopno slabelo. Postopno se bo krepil jugozahodni veter, vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

Dodajajo, da od torka do sobote kaže na večjo verjetnost za padavine predvsem v zahodni polovici države. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 25 stopinj.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso
Nevihta Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: To nas čaka do konca meseca

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.