Slovenija
38836 ogledov

Arso: To je uvod v nevarno vremensko dogajanje

neurje v Cerkenem narasle vode zajem zaslona/Zoran Štucin
Nad severno Italijo bodo popoldne nastajale močnejše nevihte, ki se lahko zvečer razširijo nad severno Slovenijo. "To bo uvod v nevarno vremensko dogajanje, ki ga pričakujemo od ponedeljka zvečer do srede," piše Arso.

"Po vremensko bolj umirjeni nedelji se je vreme že začelo spreminjati. Nad severno Italijo in Alpami že nastajajo močnejše nevihte, ki se pomikajo proti Sloveniji," opozarjajo na Agenciji za okolje RS (Arso). Ker pričakujejo burno vremensko dogajanje, svetujejo, da spremljate njihove napovedi, opozorila ter radarsko animacijo padavin, ki je na voljo na tej povezavi

Za današnji večer je sicer Arso za severni dve regiji izdal oranžno opozorilo za močne nevihte, za jutri, že od polnoči, je oranžno opozorilo izdano za celotno Slovenijo!

 | Avtor: Arso Arso
"Nad zahodno Evropo se poglablja višinska dolina s hladnim zrakom in za poletje neobičajno močnim vetrnim strženom. Zračna masa bo zaradi dotoka toplejšega zraka pri tleh in ob dnevnem segrevanju postala vedno bolj nestabilna. Nad zahodno in srednjo Evropo so se že začele pojavljati plohe in nevihte, v zahodnih Alpah tudi neurja," v današnji podrobnejši vremenski napovedi navajajo naši vremenoslovci. 

Danes uvod v nevarno vremensko dogajanje

Danes bo še večinoma sončno, zaradi vedno bolj nestabilne zračne mase lahko že čez dan nastane nekaj kratkotrajnih ploh. Ob jugozahodnem vetru se bo popoldne ogrelo do 33 °C. Nad severno Italijo pa bodo popoldne nastajale močnejše nevihte, ki se lahko zvečer razširijo nad severno Slovenijo. "To bo uvod v nevarno vremensko dogajanje, ki ga pričakujemo od ponedeljka zvečer do srede," piše Arso. 

V noči na torek bodo nad Alpami nastajale močnejše nevihte, ki lahko dosežejo tudi Slovenijo, predvsem njen severni del. Zaradi močnega višinskega vetra in nestabilnega ozračja bodo glavno nevarnost predstavljali močni sunki vetra in toča.

V torek čez dan se bo nad našimi kraji ali ob meji z Avstrijo zadrževala vremenska fronta, nevihte bodo zato pogostejše. Nad Jadranom bo pihal okrepljen jugo, ki bo dovajal vlago (gorivo) za nevihte. Slovenijo bo najverjetneje prešlo več nevihtnih sistemov, saj se bo nestabilnost ozračja ob močnem vetru hitro obnavljala. Zaradi bližine fronte se lahko predvsem nad severno polovico Slovenije obnavljajo nevihte, ki lahko prinesejo dolgotrajnejše nalive. Večja nevarnost hudourniških poplav je zlasti v v najbolj namočenih območjih ta mesec (npr. na Koroškem in v delu Štajerske). Obenem bodo še vedno možna neurja z močnimi sunki vetra in točo.

V noči na sredo bodo padavine še vztrajale, zlasti na Primorskem bodo tudi nevihte. Ob prehodu fronte bo lahko zapihal okrepljen severnik, ob morju tramontana, nato burja. V sredo čez dan bo dež počasi ponehal, sveže bo. 

V četrtek in petek kaže na sončno in suho vreme, nato se verjetnost za krajevne plohe in nevihte nekoliko poveča. Temperature bodo večinoma med 25 in 30 °C.

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.