Slovenija
2968 ogledov

Arso znova opozarja, bodite previdni

poplave Slovenija Laze Profimedia
Zlasti na teh območjih bodo možna razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda, opozarjajo.

V večjem delu države reke upadajo, pravijo na Agenciji RS za okolje. Zmerno naraščata le Krka in Kolpa, Ljubljanica pa se še razliva na običajnih območjih na Ljubljanskem barju. "Pretoki rek so povečini srednji, velike pretoke ohranjajo posamezne reke v zahodni in osrednji Sloveniji ter Kolpa, reke v Prekmurju imajo male pretoke." Povišana bo tudi gladina morja, okoli 12. ure se lahko morje za krajši čas razlije po nižjih delih obale.

Ponovno naraščanje rek pričakujejo zvečer, v noči na četrtek in v četrtek čez dan. "Zaradi že precej polnih rečnih strug bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo," pojasnjujejo.

Največ težav pričakujejo na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v porečju Savinje, reke v Podravju in v Slovenskih goricah. Zlasti na teh območjih bodo možna razlivanja rek, ob dolgotrajnih nalivih pa tudi poplavljanja meteornih in zalednih voda, opozarjajo. Kot pišejo, bo tudi v petek večina rek še naraščala, vodnatost rek bo velika. "Najbolj bodo narasle reke v južni in jugovzhodni Sloveniji, tudi tam bodo možna razlivanja. Postopno upadanje rek pričakujemo šele ob koncu tedna," še napovedujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1