Slovenija
1716 ogledov

Astronomska provizija za plačilo s kartico

slovenija 27.10.11, postni nabiralnik, podkupnina, javni razpis, nabiralbik, Pos Anže Petkovšek
Za 42 evrov znamk plačal s kartico, zaračunali so mu 17 evrov nadomestila.

"Kupil sem za 42 evrov znamk, plačal z Mastercard kartico tako kot povsod, potem pa sem ugotovil, da sem plačal še 17 evrov nadomestila za dvig gotovine," nas je obvestil bralec. 

"Nisem dvignil denarja, samo plačati sem hotel, tako kot povsod drugje, ampak oni plačilo obravnavajo kot dvig gotovine. Lahko bi me vsaj opozorili na tako oderuško provizijo, saj sem imel s seboj tudi gotovino," še pravi. 

O tem, da pošte na omogočajo plačil s kartico, ampak le dvig gotovine na POS terminalu, smo že večkrat pisali.  Pri postopku za stranko ni razlike, je pa velika razlika pri proviziji. Koliko zaračuna za dvig gotovine na POS terminalu, določa vsaka banka posebej. 

Preberite še:

Na Pošti Slovenije so vedno trdili, da so kupci primerno obveščeni, čeprav vsaj v našem primeru očitno ni bil. Enako menijo tudi sedaj, "saj je na vsakem okencu, kjer je možen dvig gotovine prek POS terminala, nameščeno obvestilo z naslednjo vsebino: 'S plačilnimi karticami je prek POS terminala možno samo izplačilo (dvig) gotovine. Za dvig gotovine lahko izdajatelj kartice zaračuna provizijo," so zapisali tudi tokrat. 

Če vprašaš, ti povedo, kaj pa če pa samo daš kartico ...

pos terminal | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Na vprašanje, ali imajo poštni uslužbenci navodilo, da stranke, ki želijo plačati s kartico, opozorijo, da se ta obravnava kot dvig gotovine in da je možna visoka provizija, pa so odgovorili, da "strankam, ki povprašajo o možnosti plačila s kartico, poštni delavci podajo  pojasnilo, da plačilo s kartico ni možno, lahko pa opravijo dvig gotovine prek POS terminala, pri katerem pa matična banka oziroma izdajatelj kartice zaračuna provizijo". 

Zdaj je plačilo s kartico možno že na petih poštah od več kot petstotih

Se pa očitno tudi na Pošti Slovenije premika. Februarja 2014 so nam povedali, da so začeli aktivnosti za uvedbo običajnega plačevanja s kartico. Zdaj, slabi dve leti kasneje, je mogoče s kartico plačati (in ne dvigniti gotovine prek POS terminala) na petih poštah. To so pošte 1002 Ljubljana, 2102 Maribor, 3102 Celje, 3320 Velenje in 4240 Radovljica. Na teh petih poštah je mogoče plačati s karticami  Maestro, MasterCard, Visa in Diners. 

Poštno omrežje sicer sestavlja več kot 500 pošt: 272 dostavnih pošt, 184 izročilnih in okenskih pošt, 71 pogodbenih pošt, 24 premičnih pošt, ena začasna pošta, štiri izpostavljena okenca, dva poštna logistična centra in dve paketni pretovorni pošti.

Na Pošti Slovenije še dodajajo, da izvajajo "aktivnosti za vzpostavitev plačevanja tudi na dodatnih poštah". 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • wizeman 10:35 06.januar 2016.

    Pajade. Če ponudim kartico, bi me morala prodajalka v tem primeru vprašati KOLIKO želim dvigniti. V primeru, da gre za dvig in ne za plačilo s kartico je to menda samoumevno, kaj ne?

  • wizeman 10:32 06.januar 2016.

    Se hecaš? provizije so od 2 do 5%

  • Pepe007 09:44 06.januar 2016.

    Verjetno bi predvsem normalno najprej vprašati izdajatelja kartice, zakaj ima pri dvigu gotovine tako provizijo...