Slovenija
14927 ogledov

Astronomski stroški za ogrevanje vode

tuš
1/3
Žurnal24 main
Samo za ogrevanje vode plačujem tudi po 60 evrov na mesec, opozarja bralka.

"Živim v bloku, skupaj z drugim blokom imamo skupno kotlovnico, zato bi si človek predstavljal, da bomo imeli nižje stroške za ogrevanje vode kot jo imajo na primer ljudje, ki živijo v hiši," nas je obvestila bralka, ki plačuje po njeni oceni astronomske zneske za ogrevanje vode.

Samo za ogrevanje sanitarne vode za stanovanje, kjer živita dve osebi, je v zadnjih mesecih plačevala med 30 in 60 evrov. Za primerjavo: ogrevanje stanovanja je za september stalo pet evrov.

Znesek za toplo vodo se je zdel visok tudi nam. V hiši, kjer živijo štirje odrasli in dva otroka, vodo ogrevajo s toplotno črpalko, za elektriko (s katero tudi kuhajo in perejo) na mesec plačujejo okrog 70 evrov elektrike.

Stroški za pripravo tople vode se v večstanovanjskih stavbah tako kot stroški ogrevanje delijo po pravilniku o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto.

Kjer se poraba tople vode ne meri z vodomeri, se poraba tople vode med stanovalce razdeli glede na število oseb. V blokih, kjer imajo vodomere za toplo vodo, pa se razdelitev stroškov opravi na podlagi dejanske porabe, a ne izključno po porabi. Dejanska poraba na delitev vpliva od 50 do 80 odstotkov (koliko, določijo stanovalci), razlika pa se razdeli glede na število stanovalcev. Če se strinjajo vsi lastniki, lahko stroške razdelijo tudi drugače, na primer v celoti na podlagi porabe.

"Pri pregledu vseh izdanih položnic etažnim lastnikom v objektih, ki jih upravljamo, je v zadnjem mesecu najvišji strošek ogrevanja vode 52,50 evra , pa še v tem primeru gre za poračun, saj komitent ni redno sporočal stanja števcev. Do tako ekstremne porabe lahko pride ravno iz razloga, če lastniki oziroma stanovalci redno ne oddajajo stanja števcev," nam je pojasnila Simona Gmeiner, direktorica podjetja Prima Plus, ki je upravnik stavbe, kjer stanuje bralka. Stroške za ogrevanje se sicer plačuje Energetiki Ljubljana, upravnik pa na podlagi dogovora, ki ga sprejmejo stanovalci, le pripravi razdelitev stroškov.

»Kot upravnik ogrevanja vode ne zaračunavamo, temveč obračunamo porabo preko računa VO-KA, ko se obračuna poraba vode, na drugi strani pa se za ogrevano vodo deli strošek energenta, ki segreje to vodo.

SPL

"V letošnjem letu so samo trije primeri, ko imajo lastniki visoko (primerljivo z vašim podatkom) porabo. V enem primeru v stanovanju biva šest oseb, v drugih dveh pa gre za ročno sporočanje porabe, kjer se uporablja sporazum. Pomembno je, da lastniki oziroma stanovalci, ki imajo individualne števce in jih ročno odčitavajo, le to storijo vsak mesec, saj lahko v primeru nerednega odčitavanja pride do ekstremnih porab. Največkrat je problem prav pri nerednem sporočanju ročnih odčitkov," pojasnjuje Gmeinerjeva.

Družina z dvema otrokoma v bloku, ki je priključen na toplovod za ogrevanje vode plačuje približno 25 evrov na mesec. Pri njih stroške za toplo vodo plačujejo po osebah. 

razno 06.03.14. voda, umivalnik, umivanje, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Le en objekt, kjer je poraba visoka

"Na splošno ne moremo reči, da je strošek ogrevanja vode previsok, v našem upravljanju je samo en objekt, kjer je poraba sorazmerno visoka, vendar je v tem primeru strošek vezan še na dva objekta, ki pa nista v našem upravljanju, saj imamo skupno toplotno postajo. V tem objektu se poraba meri individualno in lastniki oziroma stanovalci sami sporočajo porabo, ki jo odčitavajo ročno. Če bi teoretično kdo napisal, da je porabil 10 kubičnih metrov ogrevane vode, bi plačal res okoli 60 evrov. V upravljanju imamo le en objekt, ki ni priključen na toplovod, stroški so tudi tam primerljivi," še razlaga Gmeinerjeva.

"Na strošek ogrevane vode vpliva več dejavnikov, kot so energent s katerim se ogreva ta sanitarna topla voda( plin,premog,olje, toplovod, biomasa,..),od načina priprave, velikost zalogovnika, starosti opreme, velikosti centralnega ogrevanja, ali je energija za sanitarno vodo merjena ali ne," pravijo v SPL.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • oldii 11:22 28.december 2017.

    imam 43m2 stanovanje in smo plačevali cca 150€ stroškov z ogrevanjem vred... stanovanje sedaj oddajam, v hiši 2 stanovanjski imamo mesečno za 130m2 z ogrevanjem vred cca 150€ stroškov. pa si zračunajte kje je ceneje...

  • McClain 19:17 27.december 2017.

    jona in ostali, dejstvo je, da goljufajo ljudi in kradejo. Mene v hiši z ogrevanimi 270 kvadrati stane kom plet elektrika, ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode skupno 150 evrov pozimi. Ogrevanje me je kostalo 7.000 evrov in mislim, da sem ...prikaži več ze po 7ih letih na boljsem, kot sem bil v bloku s 65 m2. Nekaj sigurno ni v redu. Sam seb pač ne kradeš, a ne?? IN ne rediš raznih upravljalskih GNID!!

  • mojglas 17:18 27.december 2017.

    Svašta....ljudje se preselijo v blok, kjer je najnovejši lift, topla voda, požarni sistemi in ni da ni....prej vaaav kak fajn, pol ko pa dobijo položnice pa na upravnika če je nor. Ne nori so ljudje ko ne vejo v kaj ...prikaži več se spuščajo. Ja dragi moji to stane in zelo veliko. Ne rečem da je prav, ampak to je slabost teh novejših blokov...energetsko varčni a zelo dragi za denarnico.