Slovenija
34 ogledov

Atletika pri Plečniku

Vesel Valentinčičeva meni, da v Ljubljani preveč starejših ljudi čaka na mesto v Žurnal24 main
Meta Vesel Valentinčič. Nekdanja plavalka županska kandidatka DeSUS.

Kakšne so vaše možnosti na volitvah glede na mnenje večine, da gre za že izgubljeno bitko?
Kot nekdanji športnici mi je to kar malo neprijetno – iti v neko tekmo, ki sploh ni več tekma. In ni dobro za motivacijo, za neko pluralnost v družbi, ker enostavno ne pridemo več dovolj blizu, da bi svoje projekte in programe pokazali javnosti. Po drugi strani pa nisem človek, ki bi na sredi rekel: “Jaz se pa ne grem več.” Predvsem si želim, da bi imel DeSUS v mestnem svetu več predstavnikov, ker bi edino tako lahko uresničevali naš program, bistveno drugačen od tistega, ki ga ima Zoran Janković.

Koga bi najraje videli kot župana ali županjo izmed 12 kandidatov in kandidatk, če sebe izločite?
To je pa težko reči, ker vseh ne poznam. Zanimiv mi je Milan Hosta, ker mi je blizu šport, Metko Tekavčič poznam, ker skupaj delava v mestnem svetu. Za druge se pa ne bi preveč 
opredeljevala.

Kako bi uredili stanje prometa v Ljubljani?
Pri teh vprašanjih se strogo, ampak res strogo, podrejam neodvisni stroki. Če bomo sposobni dobiti neodvisne strokovnjake, ki v tem ne bodo videli le možnosti za posel, lahko predstavimo rešitve, ki bodo racionalne, okolju 
prijazne.

V programu omenjate tudi nov koncept potniškega prometa.
Kratkoročno se da narediti samo eno, in to je, da rumene pasove namenimo javnemu prometu, taksijem in vozilom z najmanj tremi potniki. S tem bi bila oba pasova bolj pretočna. Pametna so P+R središča, poskrbeti pa je treba tudi za kolesarje. Kdo pa bo kolesaril, če praktično nikjer v mestu ne morejo voziti? Problem je prav v centru.

Del vašega programa je izboljšanje ponudbe Ljubljanskega gradu. Kako bi to naredili glede na prejšnje neuspele razpise za oddajo prostorov?
Mislim, da so bile najemnine predrage. Na Grad pride ogromno otrok, ki jih ne moremo dati v Gostilno As. Lahko pa jih damo nekam, kjer je malo drugače. Poleg tega mora biti ceneje. Mislim, da je treba zelo promovirati to nesrečno vzpenjačo, ker tu res nismo naredili dovolj, da bi Grad zaživel tudi prek nje.

Plavalka in trenerka
Meta Vesel Valentinčič.
Rojena je 31. oktobra 1951 v Ljubljani. Po končani karieri plavalke je bila profesionalna trenerka plavanja. Trenutno dela v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot pomočnica generalnega direktorja za upravno-pravne zadeve, zaključuje pa tretji mandat kot svetnica v ljubljanskem mestnem svetu.

Ali Ljubljana potrebuje dva nogometna stadiona?
Mislim, da ne. Moje stališče je bilo, da bi ljubljanska občina obnovila stadion Jožeta Plečnika, kar bi bilo za Ljubljano dovolj. Zdaj pa imamo stadion, na katerem nikoli ne bomo videli teči otrok, atletike. Menim, da Plečnikovega stadiona zasebni partner ne bo obnovil, ker v tem ne bo videl smisla, tudi jaz ga ne vidim.

Kaj pa bi naredili z njim?
Ne vem, gre za našo kulturno dediščino, zato bi bilo treba najti drug program. Kakšen, ne vem. Mogoče atletiko, ki je sploh nimamo več, razen v Šiški.

Bi sklenili koalicijo z Listo Zorana Jankovića?
Ja, seveda, vprašanje je sicer, kakšen je koalicijski akt. Če bi notri lahko uveljavljali tudi svoj program, potem ne vem, zakaj je ne bi.

Bi poročali istospolno usmerjene partnerje, če sprejmejo družinski zakonik?
Ja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.