Slovenija
107 ogledov

Avstrijci Helios prodali naprej

razno 16.10.13. Helios stavba, foto: neznan neznan
Avstrijski holding Ring je Helios prodal japonskemu podjetju Kansai Paint, ki je eden od desetih največjih proizvajalcev premazov na svetu.

Pogodbo so podpisali danes na Dunaju, prenos deleža bo zaključen v do treh mesecih. 

"Podjetje Kansai je že močno prisotno v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu, v Evropi pa zelo omejeno, tako da je bil namen nakupa Skupine Helios razviti in razširiti posel premazništva na tem kontinentu … Helios želimo razviti v močan evropski center inovacij, z najboljšim znanjem in strokovnimi veščinami v različnih segmentih premazov," pa je poudaril predsednik podjetja Kansai Paint Hiroshi Ishino

Helios evropski center za inovacije

"Helios bo postal evropski center R&R, inovacij in poslovnega razvoja. To pomeni, da bomo v prihodnosti še naprej vpeljevali nove proizvode. Poleg tega bomo lahko vstopili na nove trge, kot sta azijski in afriški trg, kjer ima Kansai Paint močno prisotnost," ocenjuje David Kubala, eden od dveh generalnih direktorjev Skupine Helios.

Japonci menda plačali 572 milijonov evrov

Japonci so za Helios odšteli 572 milijonov evrov, poročanje Bloomberga navajajo Finance. Za Helios je po pogodbi, ki so jo podpisali oktobra 2013, avstrijski holding Ring International plačal 145 milijonov evrov, a ga je nato združil s svojim avstrijskim premaznikom Rembrantinom, tako da se je zdaj prodajalo združeno podjetje. Prodaja je bila s plačilom kupnine zaključena aprila 2014. 

V prodajni pogodbi je bila tudi klavzula, da mora Ring ob morebitni preprodaji Heliosa takratnim lastnikom plačati razliko v ceni, a naj bi se ta po neuradnih informacijah pred kratkim (po 18 mesecih) iztekla, poroča Siol. Največ je zaradi tega na izgubi NLB. 

Več podrobnosti bodo predstavili jutri na novinarski konferenci na sedežu Heliosa v Domžalah, na kateri bo prisoten tudi Ishino. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • mirror 08:35 07.december 2016.

    Ne vem, zakaj se sploh piše o tem. Podjetje ni več naše in je samo izgubljena priložnost..

  • Ferluci 07:56 07.december 2016.

    Največ smo zaradi tega na izgubi davkoplačevalci, ne NLB!

  • blueone 19:19 06.december 2016.

    Lepo napisano, vse razloženo, odgovarja pa nobeden nič