Slovenija
75279 ogledov

Avstrijci o dogajanju v Sloveniji pod Janšo

Janez Janša Epa
Avstrijski Der Standard namenja obsežen članek dogajanju na slovenskem političnem parketu. Med drugim izpostavlja, da se je država v zadnjih štirih mesecih močno pomaknila v desno in da mnogi vidijo proevropsko usmeritev v nevarnosti.

Der Standard v članku z naslovom 'Slovenija se pod Janšo približuje Madžarski' piše o protestih zadnjih tednov v Sloveniji, na katerih se vrstijo "obtožbe o korupciji proti vladi nacionalnega populista Janeza Janše, ki je na funkciji le od marca".

Vpliv Madžarske

V članku navajajo, da je vsaj od zadnjega vrha EU o svežnju za krizno pomoč jasno, da je Slovenija pod Janšo drastično spremenila svoj politični položaj znotraj EU. Srednjeevropska država, ki se je zavzemala za liberalizem in močno proevropsko usmeritev, je zdaj - poročajo - stala na strani neliberalnih vlad Madžarske in Poljske.

Nadaljujejo, da se povečuje tudi vpliv madžarske vladajoče stranke Fidesz: "Medije, ki pripadajo stranki SDS, so financirala podjetja blizu Fidesza. Slovenskega zasebnega izdajatelja televizijskih programov je kupil madžarski podjetnik." Navajajo tudi pritiske na RTV Slovenija. 

Afera z maskami 

Der Standard nadalje opisuje, da se je premier označil za "političnega zapornika", da ne priznava pluralizma za demokracijo in potrebe po menjavi ljudi na položajih moči, da koalicijske partnerje povezuje s položaji. 

Avstrijski časnik sklene, da se Janša želi zadržati do volitev leta 2022, pri čemer dodaja, da je njegova vlada kritizirana tudi zaradi nepotrebnega precenjenega nakupa mask, zaščitne opreme in ventilatorjev, pri čemer so politični pritiski dajali prednost nekaterim podjetjem. Navaja še preiskovalno komisijo glede tega in pri tem opazko prejšnjega premierja Marjana Šarca, da je to tako, kot bi 'lisica želela raziskati, koliko piščancev je izginilo'. 

Janez Janša Svet Bloomberg o Janši: "Nov nacionalist na evropskem političnem parketu"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 69
  • Bojan Lavrencic 10:02 02.avgust 2020.

    Torej po logiki desničarjev bodo kmalu vsi mediji po svetu pod Kučanovim vplivom, ker si seveda upajo kritizirati sv. Janez Ivana. Raje se malo zamislite, da razen SdS ovih medijev(Nora tv, Demokracija, Siol), je večina ostalih domačih in tujih do ...prikaži več njega kritična. Ravno tako se zamislite, da razen podpore visegrajcev v EU ga nobena druga politicna opcija ali politik ne upostevajo drugace kot Orbanovega zaveznika(hlapca)

  • dusan11 20:02 31.julij 2020.

    So pozabili na hajderja

  • e490e0da205d79a3481a2fbdd6cf18a53e6092f1 17:51 31.julij 2020.

    Janša je bil tako zagrižen komunajzar, da je šel peš iz Slovenije v Jajce na obletnico zasedanja AVNOJA 29. novembra potem so ga zbrcali iz ZKJ ker je kradel in glej ga zlomka 1991 je čudežno postal demokrat ........čez noč ...prikaži več se je prelevil v simpatizerja Fašizma.........volk kožuh menja čud nikoli..........

Sorodne novice