Slovenija
1731 ogledov

Avstrijci potrebovali nekaj tednov, mi pa leto in pol

reševalna vaja karavanke Žurnal24 main
Avstrijci lahko že začnejo z nadgradnjo železniškega predora, Slovenci pa bomo morali še počakati na okoljevarstveno soglasje.

Prej dvotirna, zdaj enotirna proga

Znano je, da bo železniški predor Karavanke prenavljalo gradbeno podjetje Strabag, ki je zmagal na razpisu, za kar bomo odšteli 33,6 milijona evrov in DDV, v kasnejših razpisih pa naj bi izbrali še izvajalca za vozno mrežo in signalno-varnostne naprave v okvirni vrednosti 20 milijonov evrov. Proga je zdaj dvotirna, po novem bo enotirna.

"Nepredvidljiva časovna komponenta"

A Finance poročajo, da je Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) po letu in pol presoje ugotovila, da bo pred začetkom gradnje potrebno okoljevarstveno soglasje. Kljub temu, da gre zgolj za prenovo in posodabljanje proge na obstoječi trasi, bodo morali na DRSI predložiti vrsto študij in analiz o vplivu na vode, hrup, okolje in podobno. Koliko časa bo postopek trajal, ni znano.

"Glede na dosedanjo prakso gre za 'nepredvidljivo časovno komponento', zadeve pa se lahko časovno nenavadno razpotegnejo," poročajo Finance. Avstrijska agencija za okolje je recimo v nekaj tednih izdala odločbo, da za prenovo predora okoljevarstvenega soglasja ne potrebujejo.  

Želeli so avstrijski model

Kot so novinarji Financ že poročali, so se na Direkciji za infrastrukturo (DRSI) hoteli izogniti Darsovemu polomu z zamudami pri gradnji druge cevi Karavanke, ko so Avstrijci z delom začeli pibližno leto in pol pred nami. Zato naj bi na DRSI navezali stike z ÖBB Infra, ki vodi naložbe v železniško infrastrukturo na avstrijski strani in zastavili skupni razpis za prenovo železniškega predora. Držali so se avstrijskega modela javnega naročanja in med dvemi ponudbami izbrali Strabag, ki bo prenavljal obe strani.

Začetek pripravljalnih del je sicer predviden 10. avgusta, nadgradnja pa naj bi potekala od oktobra 2020 do julija 2021. Zaključek vseh del je predviden septembra 2021.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:29 22.julij 2020.

    zanimivo bi bilo objaviti, koliko nevladnih organizacij je v avstriji, kako se financirajo, kakšen je znesek financiranja in koliko večmilijonskih projektov so le ti ustavili v zadnjih recimo 10 letih glede na dejstvo, da ima vsaka država v eu uradne ...prikaži veče institucije, od katerih je že po zakonu potrebno pridobiti nešteto soglasij in priložiti obsežno dokumentacijo. v sloveniji pa je nagajanje in pravljičarstvo v domeni paranoidnih levičarjev in prisesancev na proračun pod krinko civilne družbe.

  • Peter Brunšek 17:30 22.julij 2020.

    A se kdo čudi? To je naš gnili javni sektor. Nikomur in za nič ne odgovarjajo!

  • Avatar praufo
    praufo 15:48 22.julij 2020.

    vsi jamrate, kako je v tem gnilem slovenistanu, nihče pa s prstom ne pokaže na te lutke, ki sedijo v parlamentu ... oni potrdijo zakone in jih sprejmejo (čeprav niti ne vedo kaj sprejemajo, zakaj se gre ... nič od ...prikaži več nič) ... verjetno je večino glasovanja tajno, kar se mi zdi na robe in lahko bi kdaj dali na tnalo poslance, ki so za svojo mastno plačo sprejeli kar so jim naročili ... mi samo jamramo, nihče pa za nič ne odgovarja ... žal ne vem do kdaj bo to šlo