Avto
1499 ogledov

Vožnja skozi predor Karavanke se je podražila

Gneča pred predorom Karavanke PIC
Cestnina skozi predor Karavanke se je z novim letom podražila.

Za vozila iz prvega cestninskega razreda, torej vozila s težo do 3,5 tone, po novem znaša deset centov več kot doslej, in sicer 7,50 evra.

Zastoji v Nemčiji. (Foto: EPA) CESTNINA V NEMČIJI Avto Slovenija v zavezništvo proti diskriminatornim nemškim cestninam

Uporabnik, ki večkrat uporablja cestni predor Karavanke, si lahko pri plačevanju cestnine za prvi cestninski razred zagotovi 14 prehodov cestnega predora Karavanke z nakupom neprenosljive točkovne karte v vrednosti 27,54 evra brez DDV, skupaj z davkom torej 33,60 evra.

Predor Karavanke je dobil oceno "zadovoljivo". | Avtor: Žurnal24 main Fotografija je iz arhiva. Žurnal24 main

cestninska postaja Avto Evropski predlog: Cestnina naj se plačuje glede na ogljični odtis!

Karta, ki se je z novim letom podražila za 70 centov, je vezana na registrsko številko vozila in velja 30 dni od dneva izdaje. Kupiti jo je možno na cestninski postaji Hrušica, brezgotovinsko plačilo cestnine pa se lahko na cestninski postaji Hrušica opravi s slovensko ali avstrijsko točkovno karto.

Avstrijska vinjeta Koristno Avto Vodič po tujih cestninah - kako in kje se (ne) plača

S spremembami uredbe o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke pa se ne zvišuje cestnina za vozila nad 3,5 tone, saj je cestninjenje tovornih vozil urejeno z zakonodajo EU. Za tretji cestninski razred (vozila z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) tako cena vožnje skozi predor ostaja 4,69 evra brez DDV, za četrti (vozila z več kot tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) pa 9,38 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.