Slovenija
757 ogledov

Drugo cev začnejo graditi še ta teden

Predor Karavanke Dars
Turški gradbinec Cengiz bo še ta teden začel graditi drugo cev predora Karavanke.

Dars in Cengiz sta v ponedeljek podpisala ustrezen zapisnik, s čimer je bil slednji uradno uveden v delo in je začel teči pogodbeni rok. Izvajalec mora z deli začeti v petih dneh po podpisu zapisnika.

Dars je s Cengizom pogodbo sklenil konec januarja, prejšnji teden pa so Turki dostavili tudi zahtevano bančno garancijo za predvideno 62-mesečno obdobje graditve druge cevi predora in desetletno obdobje garancijskih obveznosti. Pogodbena vrednost sicer znaša 98,5 milijona evrov brez DDV oz. dobrih 120 milijonov evrov z davkom.

Skupna dolžina druge, vzhodne predorske cevi bo znašala slabih osem kilometrov, od tega je slovenska stran do meje z Avstrijo dolga 3,5 kilometra. Avstrijci, ki so na svoji polovici z deli začeli septembra 2018, so zaenkrat izkopali dobra dva kilometra predora. Strani naj bi po prvotnih načrtih mejo prebili leta 2022.

delavci Slovenija Turki bodo poskušali dohiteti Avstrijce

V prvi fazi gradnje bo sicer Cengiz izvedel vsa potrebna gradbena dela v predoru, v naslednji fazi bo na vrsto prišla elektro-strojna oprema predora, za kar bo izveden postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca del za celotno predorsko cev.

Poleg samega predora bodo na slovenski strani v dolžini 620 metrov dogradili še razširitev avtoceste v štiripasovnico, in sicer med območjem od predorske cevi do cestninske postaje Hrušica.

Po dokončanju del in preusmeritvi prometa v novo cev je načrtovana še predvidoma dvoletna sanacija obstoječe, zahodne cevi predora, za kar bo tudi izveden poseben postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca del.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.