Slovenija
1457 ogledov

Avstrijski izvedenec neodziven

S. H. H.
Dopolnitev izvedenskega mnenja je sodišče avstrijskega izvedenca zaprosilo že pred meseci, po prvih napovedih pa naj bi jo Kröll pripravil do decembra.

Sojenje Ivanu Radanu, ki se je začelo pred več kot dvema letoma, se še kar upočasnjuje. Da je primer v sklepni fazi in bo zaključen v mesecu ali dveh, je sodnik napovedal že po sodnih počitnicah.  

Zdravniku Ivanu Radanu, tožilstvo očita štiri umore, ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

Ivan Radan Primer Radan Slovenija Tožilstvo umaknilo še eno obtožbo proti Radanu

Avstrijski izvedenec neodziven

Tudi današnja, kot že decembrska obravnava, se je končala po nekaj minutah branja listinskih dokazov. Sodišče namreč še vedno čaka na dopolnjeno mnenje avstrijskega izvedenca Wolfganga Krölla. Sodnik Martin Jančar je izvedencu literaturo posredoval oktobra lani. Kröll in strokovna priča tožilstva dr. Mateja Lopuh sta imela namreč različne poglede na vpliv kalija na EKG ob smrti bolnika. Govora je bilo tudi o tem, da bodo v Avstriji morda opravili celo poskus s kalijem na prašiču.

Kröll naj bi svoje mnenje dopolnil do decembra, vendar se to še vedno ni zgodilo. "Na moj zadnji mail se izvedenec ni odzval, moram preveriti, kaj se dogaja. Bom pa zadevo pospešil," je danes dejal Jančar. Ker pa gre za izvedenca iz Avstrije, ima sodišče pri tem dokaj omejene možnosti.

Mnenje Krölla za Radana razbremenjujoče

Soočenje mnenj med Kröllom in Lopuhovo glede okoliščin smrti bolnikov, za katere je Radan obtožen umora, je na sodišču sicer potekalo že maja lani. Mnenje Krölla je bilo za Radana precej razbremenjujoče, Lopuhova pa je menila, da so visoki odmerki zdravil (v nekaterih primerih samo morfij, v nekaterih tudi kalija in propofola) povzročili smrt bolnikov.

Ivan Radan Slovenija Pričanje izvedenke obremenilo Radana

Sestra pričala o nenavadni barvi bolnika

Oktobra lani je o stanju enega izmed bolnikov na nevrološki kliniki pričala medicinska sestra z intenzivne terapije na kliniki. Poudarila je neobičajno barvo bolnika tik pred smrtjo. "Izgledal je že tako zelo slabo. A bil je drugačen, kot so ostali, ko umirajo. Barva njegovega obraza je bila spremenjena, vijolična, zato sem to tudi rekla," se je spominjala. Radan je na njeno opazko o barvi bolnika pristopil do njega in "nekaj naredil okoli tubusa", je opisala. Po tistem se ji je po spominu zdelo, da je bil bolnik "malo boljši".

Medicinska sestra pa se ni mogla več natančno spomniti, kako je bila nastavljena infuzijska črpalka, kdo jo je nastavljal in koliko kalija je še bilo v njej v času smrti bolnika. V času preiskave je pojasnila, da je v času smrti bolnika v črpalki moralo še biti nekaj kalija, sicer bi črpalka piskala in danes je dejala, da če je tedaj tako povedala, potem je bilo gotovo tako.

Radan trdi, da je pri bolniku, ki je umrl decembra 2014, z infuzijsko črpalko naredil obvod cevke in tako kalij ni stekel v bolnikovo žilo, pač pa v podlogo.

Komentarjev 1
  • k0libri 12:19 22.februar 2018.

    Ko so ga plačali par sto eurov za prvo mnenje, se mu je najbrž zazdelo, da zastonj mnenja pa že ne bo delal.