Slovenija
23 ogledov

Avtoprevoznike skrbijo visoke cene bencina

Prvi dan stavke so najbolj občutili vozniki tovornjakov. Žurnal24 main
Višje cene naftnih derivatov bodo še dodatno poslabšale že tako slab položaj avtoprevoznikov, je dejal predsednik Sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa. Avtoprevozniki bodo lahko "kmalu ustavili tovornjake", opozarja.

Klobasa je ocenil, da si nekateri avtoprevozniki zaradi visokih cen naftnih derivatov pomagajo tako, da gorivo kupujejo v Rusiji, kjer je precej ceneje, vendar pa imajo to možnost samo tisti, ki tja vozijo.

Država po njegovem mnenju sicer "ni zainteresirana za pomoč" avtoprevoznikom, ki se po mnenju predsednika sekcije srečujejo z vse večjimi težavami.

"Tako smo razočarani, da je samo še vprašanje, kaj bomo naredili," je poudaril Klobasa, ki pa o konkretnejših akcijah avtoprevoznikov še ni želel spregovoriti. Zaradi slabih pogojev poslovanja in pomanjkanja državne pomoči bodo avtoprevozniki lahko "kmalu ustavili tovornjake", je ocenil.

"Nova vlada bo morala ukrepati"

Med težavami avtoprevoznikov je Klobasa izpostavil tudi omejitev gotovinskega poslovanja, ki je bila za podjetja konec lanskega decembra znižana s 420 evrov na 50 evrov. "Avstrija in Nemčija tega nimata, pri nas pa se vse samo še poslabšuje," je poudaril.

Avtoprevozniki bodo od nove vlade po njegovih besedah zahtevali takojšnje ukrepe za izboljšanje položaja, Klobasa pa dodaja, da je zdaj prezgodaj za ugibanja, ali bo nova vlada tudi pripravljena pomagati avtoprevoznikom.

Dodal je, da bo nova vlada "morala ukrepati", saj je celotno slovensko gospodarstvo v zelo slabem položaju, ki ga višje cene goriv še poslabšujejo.

Opolnoči občutna podražitev

Drobnoprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo sicer opolnoči zvišale in dosegle nove rekordne vrednosti. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 2,6 centa na 1,406 evra, neosvinčeni 100-oktanski bencin za 2,7 centa na 1,423 evra in dizelsko gorivo za 1,9 centa na 1,324 evra za liter.

Medtem ko se cena bencina že nekaj mesecev giblje okoli rekordnih vrednosti, pa je dizelsko gorivo doseglo najvišjo raven po 15. juliju 2008 – takrat je liter stal 1,311 evra.

Preberite še: Cene bencina v nove višave.

Komentarjev 1
  • jst 19:13 23.januar 2012.

    Naj zaprejo v ponedeljek zjutraj AC do ljubljane in v petek popoldan iz ljubljane pa se jim pridružim, ker to ni edina zadeva, ki se bi morala v naši državi porihtati. In zakaj bi morali trpeti tisti ki niso nič ...prikaži več krivi? Zato da se naša vlada zbudi (pol ko se če se sestavi) in dotlej bomo kot ovce ni pričakovati nobenih pocenitev.