Slovenija
73 ogledov

Azilni dom tudi v Mariboru?

azilni dom Logatec Anže Petkovšek
Napoved o morebitni novi izpostavi azilnega doma v Mariboru razburja Mariborčane. Župan želi pojasnila ministrice.

Na ministrstvu za notranje zadeve se še niso odločili, ali se bo ministrica Vesna Györkös Žnidar odzvala vabilu mariborskega župana Andreja Fištravca na ponedeljkov sestanek na občini, kjer naj bi njemu in mestnim svetnikom predstavila namere glede odprtja azilnega doma v Mariboru. 

"Pomanjkanje informacij je recept za konflikt"

"Ministrici za notranje zadeve sem poslal pismo, da meni in mestnim svetnikom poda celostno sliko rešitve, ki jo predlagajo in odgovore na vprašanja, ki se porajajo nam vsem in še zlasti tistim, ki so v bližini lokacije, ki jo predvideva ministrstvo za vzpostavitev Azilnega doma," sporočajo iz kabineta župana Fištravca. Na ministrstvu zagotavljajo, da se o namenih glede novih namestitvah prosilcev za azil pogovarjajo z lokalnimi skupnostmi.

"Umeščanje azilnega doma v okolje je vedno potrebno opraviti z največjim možnim konsenzom. Za to je potrebno, da ima javnost čim bolj verodostojne informacije in nima občutka, da se ji kar koli prikriva oz. postavlja pred izvršena dejstva. To je vsekakor recept za konflikt," pa pravijo v kabinetu mariborskega župana.

Šefic: Predstavniki lokalnih skupnosti niso imeli zadržkov

azilni dom Logatec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je pred dnevi v intervjuju za Večer potrdil, da je v naboru objektov in lokacij za namestitev prosilcev za azil tudi stavba v Sokolski ulici v Mariboru, kamor bi lahko nemastili okoli 70 prosilcev. "Prostori se pregledujejo, ali so primerni, in če bomo našli skupni jezik tudi pri ceni in drugem, se pogodba lahko sklene. Še pred morebitnim dogovorom smo seznanili tudi predstavnike lokalnih skupnosti, ki v pogovoru niso izrazili nobenih zadržkov," je o sestanku na mariborski občni, ki je bil prejšnji petek, povedal Šefic.

Kanglerjevi: Take obremenitve ne bomo zmogli

V NLS nekdanjega župana Franca Kanglerja so začeli zbirati podpise za sklic izredne seje mestnega sveta. "Prepričani smo, da glede na aktualne ekonomske razmere, ki vladajo v našem mestu, Maribor s tega vidika ne bo zmogel te obremenitve. Še posebej bi radi opozorili, da je vlada Ljubljani namenila 300 milijonov evrov dodatnih sredstev, česar ostale občine po Sloveniji niso bile deležne," pravijo v NLS.

Ministrstvo išče 500 novih postelj

Ministrstvo za notranje zadeve predlaga razšitritev kontingentnega načrta, ki naj bi ga obravnavali na prihodnji seji vlade. Z razširjenim načrtom naj bi v prvi fazi zagotovili dodatnih 500 kapacitet v azilnih domovih, nato pa še dodatnih 500. Pričakujejo več prošenj za mednarodno zaščito, v prihodnjem letu bo v Slovenijo po premestitveni shemo premeščenih 287 oseb.

Predvidevajo tudi tri dodatne sprejemne centre

Ob sprejemnih centrih v Šentilju, Lendavi in Dobovi načrtujejo  še dva do tri dodatne, ki bodo  locirani na območju Bele krajine in Ilirske Bistrice, aktivirali pa jih bodo v skladu s potrebami.

Morda vas zanima tudi: "Nihče k sebi domov migranta ni povabil brezplačno"

 

Dan za varen avto

Komentarjev 13
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:14 07.oktober 2016.

    Naj bodo radarji in takratni protesti opomin vsaki oblasti, ki se norčuje iz Mariborčanov...

  • ojla 16:24 07.oktober 2016.

    Na Goli otok skupaj z našimi politiki ,ker tam bi bilo pravo mesto za njih kramp in motiko v roke, da bi imeli kaj počet. Kaj bo postal Maribor nekakšno smetišče za mrtve in to neuporabno rajo, ki išče boljšo ...prikaži večo življenje. V večja mesta, da se porazgubijo v množici. Izdajalci domačega ljudstva.

  • valerijakregar 15:08 07.oktober 2016.

    vse delajo za našim hrbtom !!!!!!!!!!nobenega medijskega pokrivanja te tematike.............GRE ZA NAŠ OBSTOJ, ALI PA NAS BODO PREPLAVILI !!!!!!!!!!!!!!!!!nobenih informacij o številu teh lenuhov, ki so nam jih že vrnili iz zahodne eu , nič informacij o ...prikaži več tem, koliko jih hrvati sploh nočejo sprejeti nazaj s strani naših, nobenih številk o tem, koliko jih je trenutno že nastanjenih pri nas ......................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!LOPOVSKA, IZDAJALSKA VLADA, DOVOLJ JE BILO !!!!!!!!!!!FOLKU SE BO ODTRGALO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!