Slovenija
73 ogledov

Babice ostale brez ferrarijev

Merjenje z radarjem. Gregor Katič
Zaplemba vozila. Ob četrtem hudem prekršku, četudi niste lastnik vozila.

Nekaj skrbno izbranih izvajalcev storitev za vleko zaseženih motornih vozil je bilo že pred časom obveščenih, naj povečajo svoje prostorske kapacitete, saj se bo z novim zakonom znatno povečalo število zaplenjenih vozil, nas je obvestil vir blizu policiji, ki želi ostati neimenovan.

Število zaplenjenih vozil sicer že tako iz leta v leto narašča. Leta 2006 je bilo glede na podatke, ki jih je posredovala policija, 126 zasegov motornih vozil, lani pa 1.874; v petih letih torej skoraj 15-krat več.

Odvzem tudi službenega
Nov zakon o pravilih cestnega prometa predvideva, da vam vozilo odvzamejo, če ste bili v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovani za prekrške (na primer za prekoračitev dovoljene hitrosti, odklonitev odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola ... ), tokrat pa ste bili zaloteni pri storitvi hujšega prekrška, za katerega je predvidena globa najmanj 300 evrov. Vozilo bodo zaplenili, četudi niste lastnik avtomobila, torej tudi službeno ali nadomestno.

A kdo poravna stroške vleke, zasega in hrambe ter sodne stroške? "Policija postopek vodi z voznikom, če pa ta ni znan, z lastnikom," odgovarjajo na policiji. O pogojih vrnitve zaseženega vozila odloča sodišče in ne policija, dodajajo, sodišče pa lahko vozilo vrne, proda ali zanj odredi uničenje.

Komentarjev 16
  • allstarr111 16:02 01.julij 2011.

    Ne govorim o ločevanju, govorim o kazni za nepravilno ločevanje. Oziroma lepše, ti ločuješ jest ti pa zvečer fuknem notri par stvari ki tja ne pašejo zjutraj pa ti smeti poberejo poslikajo in po pošti fašeš 1200 kazni :) kaj ...prikaži večaj pa zdaj ? si še zato da je kazen 1200 ? al boš začel kontejner vozit v spalnico ? No ja sej verjetno nit nimaš svojega ampak skupnega, svojega imajo samo privat bajte, bloki imajo skupne, tam si boste kazen razdelili. LP

  • lilihip 15:27 01.julij 2011.

    še tele (pa nočem žalit živali) bi bolj znalo ločevat kot marikateri! ločije se ne zato ker bi si država tako zmislila, ampak bi zdej 2011 mogli že sami po zdravi pameti, brez da nam kdo tupi in grozi s ...prikaži več kaznimi - ločujemo zaradi narave in da ne bodo naši potomci podedoval še bolj posvinjan planet kot že je!

  • Stolp 11:00 01.julij 2011.

    Meni se zdi pa to načeloma v redu. Tu je vsaj malo sociale, če so že kazni za ene smešne, za druge katastrofa. Namreč revežu bodo vzeli tisto njegovo petko, cliota, jugiča,... bogatašu pa merđota, ferarija, bemfla,... Ljudje pa se ...prikaži več bodo tudi naučili komu posojat svoj avto saj če ga posojaš človeku za katerega veš da dela sranje si sokriv za nesrečo(merim seveda na očite, ki jih posojajo svojemu nadebudnemu naraščaju).Je pa seveda kup nejasnosti! Koliko časa bo vozilo zaplenjeno? Kakšni kriteriji bodo za vrnitev? Za prodajo? Za uničenje? Se bo šlo spet da tisti ki bo podmazal ga bo dobil nazaj en revež k nima mu ga bodo pa uničili?