Slovenija
63 ogledov

Babici ministrstvo poslalo zavrnilno odločbo glede vloge za izvajanje rejniške dejavnosti

Otroško igrišče Profimedias
Ministrstvo je babici Mariji Otorepec izdalo zavrnilno odločbo glede vloge za izvajanje rejniške dejavnosti. Odvetnik je napovedal pritožbo, hkrati pa je zahteval, naj CSD sproži postopek za odvzem starševske pravice očetu. Kot pojasnjujejo na CSD pa bi to lahko naredili le, če bi dokazali, da je oče, ki je sicer umoril mamo, ogrozil tudi otroka.

Babica dečkov, ki ju je CSD Velenje namestil v rejništvo, je od ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, prejela zavrnilno odločbo glede njene vloge za izvajanje rejniške dejavnosti, je za STA povedal odvetnik starih staršev Velimir Cugmans.

Ministrstvo je odločbo izdalo na zahtevo odvetnika, v dosedanji praksi podeljevanja dovoljenj rejniškim družinam pa ministrstvo v primerih, ko je CSD kandidate ocenil kot neprimerne, odločbe ni izdajalo. Tak postopek predvideva zakon o rejniški dejavnosti.

Izdana odločba je zato po odvetnikovih besedah "zmaga za vse državljane Republike Slovenije", ki so v minulih letih bili prikrajšani za take odločbe, saj v primeru zavrnitve vlog za rejništvo pristojni odločb niso izdajali.

"Razlage, da bi bila otroka ogrožena, ni"

Odvetnik meni, da obrazložitev v odločbi ni prepričljiva in nasprotuje samemu izreku. Kot je pojasnil, v njej ni nobene razlage, ki bi kazala, da bi bila otroka, ki sta bila po umoru matere pri starih starših, ogrožena, v vsej vsebini pa je po njegovih besedah več pozitivnih kot negativnih navedb.

Zavrnilne odločbe bo v 30-dnevnem roku vložil tožbo na pristojno upravno sodišče, v njej pa bo med drugim terjal, da se babičini vlogi za rejništvo ugodi, in zahteval tudi zaslišanje ustreznih strokovnjakov.

Pobuda za odvzem roditeljske pravice očetu

Odvetnik je na Center za socialno delo (CSD) Velenje in tudi na CSD Slovenj Gradec naslovil pobudo za odvzem roditeljske pravice očetu dečkov, ki je zaradi suma storitve kaznivega dejanja umora, v tem primeru umora njune matere, v priporu. Odvetnik predlaga, da pristojni CSD vloži predlog za odvzem roditeljske pravice očetu na pristojno sodišče.

"Vprašanje podaje predloga za odvzem roditeljske pravice proučujemo in če bomo ugotovili, da za to obstajajo razlogi, bomo podali predlog na sodišče," pravi direktorica velenjskega centra Lidija Hartman Koletnik

Kot pravi Hartman Koletnikova, bi za podajo predloga za odvzem starševske pravice potrebovali  konkretne informacije o tem, da je oče ogrozil otroka.

Ali samo dejstvo, da je oče morilec, za odvzem ni dovolj?

Na vprašanje, ali samo dejstvo, da je oče osumljen umora matere otrok, ne zadošča za odvzem roditeljske pravice, pa direktorica velenjskega CSD pravi: "Po našem vedenju je odvisno od vsakega primera posebej. Kadar so z samim dejanjem bili neposredno ogroženi tudi otroci potem razlog obstaja. Sodišče v teh primerih ne  ocenjuje odnosov, ki jih imata ali sta imela partnerja (starša) med sabo, temveč  ocenjuje  odnos, ki ga ima starš do otroka. To se zgodi le v izjemnih primerih saj zakon pravi, da se roditeljska pravico odvzame staršu, ki zlorablja roditeljsko pravico, ali je otroka zapustil, ali je s svojim ravnanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka, ali ga drugače hudo zanemarja. V teh primerih se odvzame roditeljsko pravico s sodno odločbo."

Vnukov še nista videla

Stara starša sta sicer že vzpostavila stik s centrom za socialno delo, vnukov pa še nista videla. 
Na stike je potrebno pripraviti oboje, tako stare starše kot otroke in ko bo strokovna ocena, da ti ne bodo povzročali stiske otrokoma, bo prišlo do srečanja.

Komentarjev 10
  • CAT 09:06 13.april 2016.

    Res sem vesela, da živim v državi, ko imajo morilci mater svojih otrok svoje ustavne pravice!! Ko bo gospod morilec prišel po 2 letih iz zapora po svoja otroka in če jih seveda ne bo ubil, saj ga bosta spominjali ...prikaži več na osebo, ki jo je že ubil...potem upam, da bosta ta 2 fanta, ko odrasteta tožila državo in vse pristojne organe za muke, ki jih, sta jih in jih še bosta prestajala !!

  • malonaokoli 09:01 13.april 2016.

    sprašujem se, zakaj nihče v Sloveniji ni predlagal zakona v DZ ki bi stare starše v takšnem primeru določil za skrbnike ? v 25 letih poslušamo na protestih "za otroke gre" ali res ?

  • Avatar Leon
    Leon 08:22 13.april 2016.

    Eksplozivna mešanica revščine,pomanjkanja ekonomskih priložnosti,zavisti in netolerantnosti ter ksenofobija so dejavniki,katere je izkoristila vladajoča oligarhija za svoj uspeh. DVIGNITE SE !.................. je zapisal Stephane Hessel .