Slovenija
9 ogledov

Ban Ki Mun: "Čutim Slovenijo"

Ban Ki-moon
1/7
EPA
„Čutim Slovenijo,“ je dejal generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Moon ob današnjem obisku Slovenije. Pri nas je začel turo po Balkanu.

Generalni sekretar Združenih narodov (OZN) Ban Ki Moon je v pogovorih s slovenskimi predstavniki dejal, da ima Slovenija glede na države nekdanje Jugoslavije poseben položaj, saj so ji bile vojne grozote prizanesene.

Ker je bil pri nas že leta 2008 in se je takrat sprehodil po tromostovju, je to simboliko uporabil tudi v svojem nagovoru poslancem: „Prvi most je most med vašo jugoslovansko preteklostjo in evropsko prihodnostjo. Drugi most povezuje vaše sosede v regiji z njihovimi evropskimi hotenji. In tretji most je most med ZN in Slovenijo, ki nas povezuje v našem globalnem poslanstvu miru, razvoja in človekovih pravic.“

A slovenske težave s preteklostjo so očitno postale znane po vsem svetu, saj se je Ban obregnil tudi v nenehne spore o naši zgodovini. Pravi, da moramo deaktivirati temeljne napetosti, da bi dosegli trajno stabilnost in spravo. Za trajno stabilnost je po njegovem nujno, da se odstranijo še zadnji ostanki vojne, za kar je potrebna evropska povezanost.

Bačovnik Janševa z damskim programom

Urška Bačovnik Janša pa je medtem gostila ženo generalnega sekretarja OZN Ban Sun Taek. Ogledali sta si Kobilarno Lipica in predstavo lipicancev, popoldne pa obiskali tabornike v Ribnem pri Bledu, udeležili sta se tudi nagovora Ban Ki Muna v državnem zboru.

Komentarjev 3
  • 1111 22:53 20.julij 2012.

    ...čuti my ass!!!

  • izvedenec 17:54 20.julij 2012.

    še eno gobezdalo o človekovih pravicah, SLO je polna delavcev brez plač in dela; tranzicijski tajkuni so izropali banke in proračun, ljudje nimajo za položnice;vam rečem Ban Ki Moon je prevarant in lažnivec!!!!

  • mia 09:09 20.julij 2012.

    in koliko nas stane tak obisk, če računamo nastanitev in plače vseh prisotnih.