Slovenija
11077 ogledov

Bankrot družbe, ki je sodelovala pri nastanku Nova24TV in TV3

NOVA 24 TV Saša Despot
Družba VPK Pro še kako pomembna pri zagonu Nova24TV, TV3 in drugih televizijskih projektov na desni politični sceni, je bankrotirala.

Portal necenzurirano.si poroča o propadu ene največjih produkcijskih hiš v Sloveniji, družbi VPK Pro, ki jo je ustanovil Andrej Kregar. Ta je v zadnjih letih preko te družbe sodeloval pri zagonu Nova24TV, TV3 in drugih televizijskih projektov na desni politični sceni.

Stavba nove medijske hiše Janša z novo medijsko hišo Slovenija Ustanovljena Nova 24, ki bo sledila vrednotam evropske desnice

NOVA 24 TV | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav je Kregar leta 2018 družbo prodal španskemu multimedijskemu velikanu Mediapro, je ostal njen direktor. Po pisanju portala, je bilo za VPK Pro usodno leto 2020. Zaradi epidemije je moralo podjetje prihodke prepoloviti na štiri milijone evrov, pri tem je nastalo za več milijonov dolgov škode. "Ker ni več zmogel plačevati stroškov, Špancem konec lanskega leta ni preostalo drugega, kot da ga pošljejo v stečaj. Toda dokumentacija, ki zdaj prihaja na dan, razkriva, da se pravi razlogi za bankrot skrivajo drugje," ugotavljajo novinarji portala necenzurirano.si.

Stečajna dokumentacija razkriva tudi, da sta se družba VPK Pro oziroma Kregar opekla v Srbiji. Tam sta se leta 2019 lotila večmilijonskega projekta in to z ljudmi iz najožjega kroga predsednika Aleksandra Vučića

Po njihovem se v bilancah VPK Pro skrivajo visoki neporavnani računi, ki jih je ta izstavljal medijskim družbam, za katere je delal, vendar od njih nikoli ni dobil plačila. "Dolgovi se bodo kopičili, to pa verjetno pomeni propad televizije TV3, ki je v zadnjih dveh letih uživala veliko naklonjenost vlade Janeza Janše, skupaj s provladnimi mediji Nova24TV, Planet TV in Požareport pa je bila med glavnimi prejemniki državnega denarja."

TV3, katere lastnika sta hrvaško podjetje Pro Scena, ki jo obvladuje Kregar, in mariborska družba Gomar Aleksandra Goloba, na leto ustvari dobrih 600.000 evrov prihodkov, do VPK Pro pa ima za tri milijone neporavnanih obveznosti, še piše portal.

Stečaj Pro TV zahteva podjetje TV3 koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja, ki je družbi Pro TV oddal v najem program TV3 oziroma dovolil njegovo uporabo."Zelo verjetno pa gre za poskus zavlačevanja pred neizbežnim stečajem, " še ugotavlja portal. 

TV3 ni edina televizija, ki bo zaradi stečaja VPK Pro verjetno šla v stečaj. Med njimi je tudi podjetje Gledam, izdajatelj programa Ljubljana TV. Med večjimi dolžniki je še družba Folx TV iz Nemčije.

Vežnaver je imel že več "najemnikov". Med njimi Bojana Požarja, Janševega političnega zaveznika in medijskega delavca. Ta se je konec leta 2016 skupaj s Kregarjem podal v skupni projekt TV3 in postal solastnik in direktor Pro TV, od koder pa se je po treh mesecih umaknil, čeprav je jeseni 2017 na TV3 prevzel produkcijo in vodenje oddaje Faktor.

 
Komentarjev 14
  • MK 13:25 10.maj 2022.

    golobnjak že POJEDEL SVOJO BESEDO. GEN-I S 1.7. draži vse svoje produkte. A ni stari golobnjak razlagal, da imajo oni dolgoročne pogodbe in zvišanja ne bo. TOREJ JE LAGAL ZA VOLITVE?!!!

  • ico8 11:18 10.maj 2022.

    Ahahaha, specialci neprecuzanega, ki so zapufani do vrh gnojne glave, se gredo KGB-ejovce!??? Dobra, za naprej povedat!

  • Brnica 11:03 10.maj 2022.

    Kjer je Janša in njegovi podrepniki, je vedno sranje.