Slovenija
15 ogledov

Bavčar je dobil še nekaj časa za okrevanje

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Anže Petkovšek
Igor Bavčar lahko še nekaj časa počiva, tik pred prvomajskimi prazniki pa se bo moral nepreklicno deliti na Dob. Bavčarju pošte še niso vročili.

Nekdanji šef Istrabenza Igor Bavčar ima, neuradno, še do konca aprila čas za okrevanje, potem ko so ga konec januarja, skoraj istočasno ko bi se moral seliti v zapor na Dob, sprejeli na zdravljenje v zasebni zdravstveni center Medicor v Izoli, kamor naj bi tudi že prej hodil redno na zdravniške preglede in od tam prinašal potrdila na sodišče, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju.

Po šesturni operaciji na srcu, ki jo uspešno prestal pred enim tednom, bo Bavčar zdaj lahko najprej še nekaj dni počival v bolniški sobi, nato v domači oskrbi in nazadnje še na nekajtedenskih terapijah v enem od zdravilišč. To okrevanje pa bo trajalo predvidoma do 30. aprila, ko naj bi Bavčarja nepreklicno pričakovali v zaporu na Dobu.

Dovolili naj bi tudi terapije

Da bi predvidoma tedaj že lahko začel prestajati sedemletno zaporno kazen, so namreč neuradno ocenili na ljubljanskem višjem sodišču, kjer so odločali o Bavčarjevi pritožbi in mu tokrat le ugodili.

Pri tem naj bi upoštevali praktično vse ugotovitve in odgovore medicinskega izvedenca Petra Rakovca, ki je Bavčarja pregledal pred dobrima dvema tednoma. Ta naj bi namreč ocenil, da se je Bavčarju zdravstveno stanje res nenadoma zelo poslabšalo, da je njegova sicer dolgoletna bolezen v zadnjih tednih skokovito napredovala. Zaradi vsega tega pa naj bi sodišču svetoval, da Bavčarju za nekaj časa preložijo prestajanje kazni. Sodišču pa naj bi v izvedenskem mnenju tudi svetoval naj Bavčarju omogočijo dobro okrevanje, tako doma kot na terapijah v zdravilišču.

Višji sodniki naj bi Rakovčevim nasvetom v celoti sledili in Bavčarju omogočili trimesečno preložitev kazni.

Bavčarja sicer, kot vse kaže, uradno še niso uspeli obvestiti. "Zadevo je višje sodišče na Okrožno sodišče v Ljubljani odpravilo prejšnji četrtek, 12. februarja. To sodišče stranki postopka vroča odločitev višjega sodišča, sodišče pa informacij javnosti ne daje, dokler niso z njo formalno seznanjene stranke," pojasnjujejo na višjem sodišču.

Lahko pride sam ali pa policija pride ponj

Tik pred prvomajskimi prazniki bo tako Bavčar imel priložnost, da v zapor pride sam. V kolikor se na Dobu ne bi zglasil odrejenega dne do polnoči, pa Okrožno sodišče v Ljubljani lahko zanj odredi prisilno privedbo in policiji naloži naj ga oni pripeljejo. Podobno kot je sodišče odredilo že konec januarja, ko Bavčar ni bilo v zapor, ampak so ga medtem sprejeli na zdravljenje v izolskem Medicorju.

Ta je bila tretja

Pretekli teden so višji sodniki prejeli sicer že tretjo, Bavčarjevo pritožbo, ki jim jo je posredoval potem, ko je okrožno sodišče vse tri njegove prošnje naj mu preložijo prestajanje kazni, zavrnilo.

Trenutno ljubljansko višje sodišče odloča o njegovi, sicer že tretji pritožbi v dobrih treh mesecih. Prvič je oktobra lani s pritožbo izpodbijal odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni in uspel. Višje sodišče je okrožnemu sodišču tedaj naložilo, naj odredi posebni komisiji sodnih izvedencev, zdravnikov naj Bavčarja podrobno pregledajo in nato ocenijo, če je sposoben prestajati kazen.

Izvedenci medicinske stroke naj bi tedaj sicer potrdil, da je Bavčarjevo zdravstveno stanje resno in da zato zdravniške preglede potrebuje redno oziroma izjemno pogosto. A ne glede na to naj bi izvedenec ocenil, da njegovo zdravje ne bo nič bolj ogroženo, če bi se preselil v zapor, če bi mu bila med prestajanjem zaporne kazni dejansko neprestano na razpolago zdravniška oskrba oziroma tudi morebitno zdravljene na specialističnih klinikah, v kolikor bi bilo to potrebno.

Njihovo mnenje je okrožno sodišče ob drugem, ponovnem odločanju o Bavčarjevi prošnji za odlog prestajanja kazni, upoštevalo in zato Bavčarjevo prošnjo zavrnilo.

 

Komentarjev 5
  • dragec 17:33 16.februar 2015.

    Ko bi sen hecali, pozabili ste , da je tu JJ in njegovo Ustavno sodišče

  • KLOBO 14:07 16.februar 2015.

    seliti !

  • patron 13:56 16.februar 2015.

    a toplice bomo mi - raja plačali,,,,gotov, sej revež je čist plonk...