Slovenija
17 ogledov

Bavčarju ni uspelo dokazati slabega zdravja

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Anže Petkovšek
Na Dobu je že pripravljena jetniška celica za še enega nekdaj vplivnega gospodarstvenika, ki pa naj bi ga med tem že hospitalizirali v eni izmed zasebnih zdravstvenih centrov na Obali.

Nekdanjemu šefu Istrabenza Igorju Bavčarju naj bi sodišče naložilo, da se mora danes, najkasneje do polnoči zglasiti na Dobu oziroma naslednji dan, ko prejme njihovo odločitev, da je njegovo zdravstveno stanje primerno za selitev v zapor.

Po naših informacijah pa naj bi Bavčarja sprejeli na zdravljenje v enega od zasebnih zdravstvenih centrov na Obali, kamor naj bi sicer Bavčar tudi že prej hodil redno na zdravniške preglede in od tam prinašal potrdila na sodišče, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju. Zato je malo verjetno, da bo Bavčar v naslednjih dneh dejansko prišel na Dob.

Ali se bo Bavčar še danes odzval vabilu za prestajanje zaporne kazni, smo želeli preveriti tudi pri njegovem zagovorniku Marku Bošnjaku, a se ta na klic ni odzval. Prav tako so bili za dodatna pojasnila nedosegljivi v zasebnem centru Medicor, kjer je hospitaliziran Bavčar. Direktorica izolskega Medicorja Metka Zorc pa je za Primorske novice povedala, da bo Bavčar hospitaliziran vsaj še nekaj časa, saj se mu je stanje precej poslabšalo. Ne izključuje niti možnosti operativnih posegov.

Dokončno je!

Bavčar bi že tretjega oktobra lani moral začeti prestajati sedemletno kazen, kar pa je z argumenti o domnevno izjemno slabem zdravstvenem stanju uspel za nekaj časa odložiti.

Ljubljansko višje sodišče pa je pred dnevi zavrnilo Bavčarjevo pritožbo, s katero je poskušal na vsak način dokazati, da je trenutno prebolan, da bi začel prestajati zaporno kazen."O tem je odločilo Višje sodišče v Ljubljani. Sodno pisanje pa je bilo vročeno 26. januarja. Sodišče je prošnjo za odlog prestajanja kazni zapora zavrnilo," pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so Bavčarja pravnomočno obsodili zaradi nezakonite preprodaje 7,3-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Istrabenzu leta 2007.

Pritožba na pritožbo

Višji sodniki so tokrat odločili o že drugi njegovi pritožbi v dobrih treh mesecih. Prvič je oktobra lani s pritožbo izpodbijal odločitev okrožnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za odlog prestajanja kazni in uspel.

Višje sodišče je okrožnemu sodišču tedaj naložilo, naj odredi posebni komisiji sodnih izvedencev, zdravnikov naj Bavčarja podrobno pregledajo in nato ocenijo, če je sposoben prestajati kazen.

Izvedenci z medicinske fakultete naj bi, po naših informacijah, sicer pritrdili Bavčarju, da je njegovo zdravstveno stanje resno in da zato zdravniške preglede potrebuje redno oziroma izjemno pogosto. A ne glede na to, naj bi izvedenci ocenili, da njegovo zdravje ne bo nič bolj ogroženo, če bi se preselil v zapor oziroma da med prestajanjem zaporne kazni ne bi bil deležen nič slabše zdravniške oskrbe. Svetovali naj bi resda redne zdravniške preglede, tudi pri zdravniku specialistu, če bo to potrebno. Izvedenci pa neuradno niti ne dvomijo, da Bavčarja zaposleni v zaporu na vse potrebne preglede ne bi odpeljali takoj in vsakič, ko bi zdravniško pomoč res potreboval.

Njihovo mnenje je okrožno sodišče ob drugem, ponovnem odločanju o Bavčarjevi prošnji za odlog prestajanja kazni, upoštevalo in zato Bavčarjevo prošnjo zavrnilo, pravijo na sodišču.

Bavčar je to zavrnjeno prošnjo poskušal ponovno izpodbiti s pritožbo,  ki pa je bila, kot rečeno, zavrnjena na višjem sodišču. S tem pa je sklep okrožnega sodišča postal pravnomočen. V kratkem pa naj bi zato prejel tudi že vabilo v zapor oziroma poziv, kdaj naj se zglasi na Dobu.

Komentarjev 21
  • dhoo 10:35 31.januar 2015.

    Kateri zapor lahko nudi enakovredno oskrbo, kot Medicor v bolnišnici Izola ?

  • dragec 09:18 28.januar 2015.

    Ja, pa še to ima pa brata, ki se vedno opravičuje, da ni kriv, da so ga nagradili s činom brigadirja ( tele od teleta). Napredoval je po zaslugi brata (nekako približno kot nepismeni in neizšolani brigadir Krkovič - osamosvojitelj)

  • dragec 08:57 28.januar 2015.

    kaj je Mirkec,domobranski sin, nič ne komentiraš?????