Slovenija
30 ogledov

Bavčarja bi zdravniki pazili tudi v zaporu

slovenija 09.06.10, Igor Bavcar, istrabenz, tajkun, intervju, modra hisa, foto: Anže Petkovšek
Igorju Bavčarju bi na Dobu zagotovili vso ustrezno zdravstveno oskrbo, kot velja tudi za ostale državljane.

Nekdanjemu šefu Istrabenza Igorju Bavčarju  je ljubljansko okrožno sodišče naložilo, da se mora v torek najkasneje do polnoči zglasiti na Dobu. Bavčarjevi pooblaščenci pa so po besedah šefa Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), Jožeta Podržaja zapore že včeraj obvestili, da se to ne bo zgodilo, saj da se obsojenec zaradi slabega zdravstvenega stanja ne bo mogel zglasiti na Dobu. Priložili so medicinske izvide, ki naj bi to tudi dokazovali.

Bavčar je na sodišče poslal novo pošto

Bavčarja so tik pred tem namreč sprejeli na zdravljenje v zasebni zdravstveni center Medicor v Izoli, kamor naj bi tudi že prej hodil redno na zdravniške preglede in od tam prinašal potrdila na sodišče, da je v izjemno slabem zdravstvenem stanju.

Bavčar bi že tretjega oktobra lani moral začeti prestajati sedemletno kazen, kar pa je z argumenti o domnevno izjemno slabem zdravstvenem stanju uspel za nekaj časa odložiti. Potem, ko je sodišče pretekli konec tedna dokončno zavrnilo njegovo prošnjo naj se mu začetek prestajanja kazni za še nekaj časa odloži, je v torek na sodišče poslal novo prošnjo.

"O vnovični prošnji za odlog prestajanja kazni bo sodišče odločilo v roku osmih dni od njenega prejema oziroma od ugotovitve novih okoliščin, ki jih sodišče lahko preverja pred izdajo odločbe o odložitvi izvršitve kazni," pojasnjujejo na ljubljanskem okrožnem sodišču, kjer so Bavčarja pravnomočno obsodili zaradi nezakonite preprodaje 7,3-odstotnega deleža Pivovarne Laško v Istrabenzu leta 2007.

V zapor bo vseeno treba

Bavčar bi sicer kljub tej prošnji kazen moral začeti prestajati, saj kot pravijo na sodišču "prošnja ne zadrži začetka prestajanja kazni."

Podržaj je še dodal, da je poziv vsekakor še vedno aktualen, na Dobu Bavčarja pričakujejo. Kdaj se bo nekdanji šef Istrabenza tudi zglasil na prestajanju kazni zapora, pa je v tem trenutku težko napovedati.URSIKS je sodišče uradno obvestilo, da se Bavčar na Dobu ni zglasil, za kak drugačen ukrep pa pristojnosti nimajo.

Sodišče bo po prejemu obvestila tako ugotavljalo, ali je bil sklep obsojencu pravilno vročen, nato pa bi se po zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij lahko odločilo za privedbo. Če privedba ne uspe ali če ni mogoče ugotoviti, kje se obsojenec nahaja, se sicer odredi tiralica, nalaga zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

Bodo preverili, kje je spal zadnjo noč? So že...

Na sodišče sicer zdaj ne želijo napovedovati, kako točno oziroma ali splo nameravajo zdaj ukpreati. Napovedujejo le, da bodo uporabili možnosti, ki jim jih omogoča zakon o izvrševanju kazenskih sankcij.

Zato za zdaj denimo ni jasno, ali namerava sodišče naložiti policiji naj se odpeljejo v Izolo in preverijo, ali je Bavčar res zadnjo noč prespal v tamkajšnji zasebnem zdravniškem centru. Prav tako ne, ali namerava sodišče od vodstva ustanove zahtevati, da jim posredujejo vso medicinsko dokumentacijo oziroma zdravniške izvide pregledov, ki jih je Bavčar opravil v zadnjih dveh dneh in ali bi nato te izvide sodišče predalo še neodvisnim sodnim izvedencem, zdravnikom, ki bi Bavčarja ponovno pregledali ter ocenili ali je sposoben za selitev v zapor.

Direktorica Medicorja Metka Zorc pravi, da sodišče tega oziroma česa podobnega zaenkrat od njih še ni zahtevalo. Obenem pa opozarja, da naj bi bilo trenutno Bavčarjevo zdravstveno stanje tako resno, slabo, da selitve v zapor ne bi dobro prestal.

Policista pa naj bi neuradno, po danes izdani sodni odredbi, nemudoma obiskala Medicor in terjala pojasnila o zdravljenju Bavčarja.

Komentarjev 16
  • vladek 10:45 29.januar 2015.

    Boli mene ona stvar,kje bo Bavčar spal.Bolj pomembno je da vrne vse miljone katere je pokradel,tudi tiste od žene,če jo ima in od otrok,pa naj drugi premislijo malo če se še splača krast .Bog čuvaj Slovenijo

  • Žurnalček 18:24 28.januar 2015.

    Sodišče naložiti , da gre ponj z rešilcem Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij , nasllednji dan pred zdravstveno komisijo in v primeru ugotovitve zmožnosti, vzeti vse od Države dane pravice Mediacoru in tej ..sici od dohtarce !

  • Žurnalček 18:19 28.januar 2015.

    Zelo resno vprašanje Žurnalu ! Zakaj se prispevki o njemu -vsi- ne objavljajo v rubriki KRONIKA-črna , ampak v rubriki Slovenija. Mislim , da s tem žalite ne samo rubriko, ampak tudi Slovenijo !!!!!!!