Slovenija
73 ogledov

Bazne postaje kupili za 120 tisoč evrov

Gregor Golobic Zares Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje ravnanja nekdanjega ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, je med zaslišanjem člana uprave Iskre Sistemov Petra Goltnika zaradi nesklepčnosti prekinila sejo. Goltnik je dejal, da so bazne postaje od Ultre kupili za okoli 120 tisoč evrov.

Predsednik preiskovalne komisije Rudolf Petan (SDS) je na začetku spomnil, da želi komisija med drugim preveriti, ali je bil javni razpis za sistem centralno nadzornih sistemov (CNS) v Mobitelovih baznih postajah izveden korektno ali je bil prirejen tako, da bi imela od njega korist podjetja, kot je Ultra.

Ta je družbi Iskra Sistemi, ki je pri Mobitelu dobila posel za sistem CNS, prodala tehnologijo. Petan je po poročanju STA še izpostavil, da Iskra Sistemi v razpisni dokumentaciji za projekt niso navedli podizvajalca Instal S, ki večinoma združuje nekdanje zaposlene v Ultri.

Golobičev pravni zastopnik Miha Kozinc je dejal, da v Petanovem uvodnem pojasnilu Golobič, ki ga sicer na sejo ni bilo, ni omenjen niti z besedo, zato se mu zdi, da se dejanja, ki jih preiskuje komisija, ne nanašajo nanj. Petan je nato pojasnil, da je Golobič prek podjetja Ultra Sum solastnik Ultre.

Peter Goltnik, član uprave Iskre Sistemov, je komisiji pojasnil, da so sprva predvidevali, da bo podizvajalec Instal S na Mobitelovem razpisu zanje opravil manj kot 10 odstotkov dela, zato ga tudi niso navedli v ponudbi. Februarja je podjetje Iskra Sistemi z Mobitela sicer dobilo dopis, da "nekaj dni zamujajo ter da je kakovost nekaterih komponent mogoče sporna", je pojasnil Goltnik, ki meni, da so bila vsa dela opravljena v zastavljenih rokih. V času izvajanja razpisa so Mobitelu oddali 10 ponudb, pogajanja pa so trajala skoraj vse leto. Goltnik je še povedal, da je podjetje Iskra Sistemi od Ultre postaje kupilo za okoli 120 tisoč evrov.

 

Slavko Gegič (SLS) in Joško Godec (DeSUS) sta sejo zapustila, ker menita, da zaslišanje ni bilo povezano z Golobičem, Petan pa je zaradi nesklepčnosti moral prekiniti sejo. Za danes so bila sicer predvidena tudi zaslišanja direktorja družbe Instal S iz Zagorja Marjana Kolenca ter Klavdija Godniča, Zorana Vehovarja in Primoža Jantoleka iz Mobitela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.