Slovenija
283 ogledov

Beguncev, ki bi želeli ostati v Sloveniji, vsak dan manj

begunci Saša Despot
Kljub strahu, ki so ga izražali posamezniki, da država ne bi mogla poskrbeti za vse prosilce za mednarodno zaščito, se je izkazalo, da število posameznikov, ki bi želeli ostati pri nas iz dneva v dan upada.

Podatki policije* in ministrstva za notranje zadeve kažejo, da je število beguncev vsak dan manjše, kljub temu da prišleki, ki samoiniciativno ali s pomočjo tihotapcev prečkajo Slovenijo, še vedno zaprošajo za mednarodno zaščito.

Na ministrstvo pojasnjujejo, da se je število prosilcev za mednarodno zaščito v zadnjem tednu gibalo med 350 in 360. Ob tem predstavnica ministrstva Vesna Mitrić dodaja, da se "prosilci za mednarodno zaščito lahko prosto gibajo, nekateri med njimi tudi samovoljno zapustijo azilni dom". Na ministrstvu pa ne razpolagajo s podatki, kam se odpravijo.

Da Slovenija za večino ni končna destinacija, pričajo tudi podatki, da je bilo lansko leto, ko je Slovenijo prečkalo več tisoč prebežnikov, manj prošenj za mednarodno zaščito kot leta 2014.

Lani je za zaščito zaprosilo 277, predlani pa 385. Status je bil v preteklih dveh letih priznan 44 oziroma 45 osebam.

Zakaj Slovenija ni najbolj priljubljena?

Zakaj Slovenija med migranti ne velja za najbolj priljubljeno, je pred časom za Žurnal24 pojasnil tudi vodja programa Migracije pri Slovenski filantropiji Franci Zlatar, ki je povedal, da je to delno zaradi majhnosti in specifičnosti jezika, delno pa tudi zato, ker ni diaspor, ki bi jim omogočile lažjo vključitev in pridobitev dela, "pa ne glede na to kakšno že je". To omogočajo predvsem skandinavske države in Velika Britanija. "Do določene mere smo pri nas še vedno zelo zaprti. Migranti zelo težko dobijo službo ali najamejo stanovanje," še pravi Zlatar, ki vidi rešitev tudi v dodatni vzpostavitvi programov za zaposlovanje migrantov, ne pa v dodatni denarni pomoči.

Število beguncev in migrantov v Sloveniji  | Avtor: Policija/Žurnal24 Policija/Žurnal24

Slovenijo prostovoljno s pomočjo IOM zapustilo 20 tujcev

Slovenija v zadnjem letu nudi tudi možnost prostovoljne vrnitve v domovino, ki ga skupaj s policijo  izvaja na razpisu izbrana mednarodna organizacija za migracije IOM, ki posameznikom pomaga tudi pri reintegraciji. 

Letos se je po podatkih Generalne policijske uprave za vrnitev v matično državo s pomočjo IOM tako odločilo 20 tujcev. Od tega 6 Irancev, 12 Iračanov, en Ukrajinec, en Nigerijec. 

Komentarjev 20
  • maresem 06:59 30.marec 2016.

    Pred Isisom in talibani ne rabiš bežati na Švedsko itd.... se ti ne zdi??

  • maresem 06:57 30.marec 2016.

    A je to tista nesmrtna podgana, ki niti Planica ne more brez njega, da jo mora vsakič posebej zasmrdet.

  • maresem 06:52 30.marec 2016.

    Saj niso nori in neumni. Prebroditi tako dolgo pot, da potem ostaneš v takem podnu, kot je danes SLO, bi bil res samomor.